El Tribunal Suprem ha condemnat Iñaki Urdangarin a cinc anys i deu mesos de presó en el marc del cas Nóos i haurà d'ingressar a la presó. D'aquesta forma, l'Alt Tribunal ha ratificat la condemna, encara que l'ha rebaixat cinc mesos la pena de presó.

La resolució final de la Sala Penal del Suprem deixa l'exduc de Palma a punt d'ingressar a la presó, tot i que encara pot evitar entrar en ella si sol·licita l'indult, la qual cosa li permetria demanar la suspensió de la condemna, o si recorre al Tribunal Constitucional.

 

Ja estava previst que aquesta mateixa setmana el Suprem donés a conèixer la sentència definitiva del cas Nóos després de prendre en consideració els recursos presentats contra la sentència del cas Nóos dictada per l'Audiència provincial de les Balears, que va condemnar el marit de la infanta Cristina a sis anys i tres mesos de presó.

Malversació, prevaricació i frau

Finalment, la Sala II del Tribunal Suprem condemna 5 anys i 10 mesos de presó a Iñaki Urdangarin per malversació, prevaricació, frau, dos delictes fiscals i tràfic d'influències i redueix 5 mesos la seva pena en absoldre-li del delicte de falsedat en document públic comès per funcionari, en qui la Sala entén que no hi ha provada la seva intervenció.

La condemna que s'ha imposat a Urdangarin és més baixa respecte al que demanava el fiscal del cas, Pedro Horrach, però sosté que als contractes amb l'Institut Nóos en les Balears hi va haver un delicte de malversació continuada.

 

Per la seva part, l'Audiència va absoldre la infanta Cristina, a qui sí que van considerar responsable civil, a títol lucratiu, per valor de 265.088 euros.

Així mateix, el tribunal condemna a 5 anys i 8 mesos a Diego Torres per malversació, prevaricació i frau a l'Administració, i l'absol de tràfic d'influències, blanqueig i falsedat i manté la responsabilitat de partícips a títol lucratiu d'Ana María Tejeiro i Cristina de Borbón en el delicte de malversació i frau dels seus marits, però no en els delictes fiscals.

Finalment, ratifica la resta de pronunciaments de l'Audiència de Mallorca, inclosa la condemna a 3 anys i 8 mesos de presó a l'expresident balear Jaume Matas