El jutjat de vigilància penitenciària número 1 de Castella i Lleó ha estimat el recurs d'Iñaki Urdangarin, pres a la presó de Brieva (Àvila), i li ha concedit el tercer grau penitenciari. D'aquesta manera, el cunyat del Rei treballarà fora de la presó, tornarà al centre per dormir i gaudirà de tots els caps de setmana en llibertat.

Fonts del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó han informat aquest dimecres de la resolució judicial sobre Urdangarin, qui va ingressar a la presó el 18 de juny de 2018 per complir una condemna de cinc anys i deu mesos de presó per delictes de corrupció en el cas Nóos.

iñaki urdangarin fills vitoria nadal 2020 gtres

Imatge: Iñaki Urdangarin, sortint amb els seus fills aquest Nadal durant un permís / GTRES

El ministeri fiscal es va posicionar a favor del recurs interposat per Urdangarin però va posar com a condició que "mantingués la seva activitat laboral i se sotmetés a un programa de tractament de delinqüència econòmica".

La resolució judicial recull que davant de l'acord unànime de la Junta de Tractament del Centre Penitenciari de Brieva (Àvila) proposant la progressió al tercer grau de l'intern, la secretaria general d'Institucions Penitenciàries dicta una resolució "mancada de tota motivació, utilitzant un mer formulari, que serviria per a qualsevol intern per la vaguetat dels termes fets servir, infringint amb això les exigències establertes a l'efecte de forma reiterada tant pel Tribunal Constitucional com pel Tribunal Suprem."

Els arguments del jutge

Segons raona el jutge, per la resolució de la secretaria general d'Institucions Penitenciàries "seria impossible saber les raons de l'acordat, que no s'exterioritzarien, i es vulnerarien per això els drets fonamentals de l'intern, el dret de defensa i el principi d'interdicció de l'arbitrarietat dels poders públics consagrat als articles 24 i 91 de la Constitució Espanyola". El magistrat manté que la resolució del director general d'Execució Penal i Reinserció "infringeix, desconeix i s'aparta obertament" de la recent jurisprudència del Tribunal Suprem establerta arran de l'anomenat cas procés en relació amb l'aplicació del règim de flexibilitat, article 100.2 del Reglament Penitenciari.

La interlocutòria, en línia amb el que apuntava el fiscal, recull la "positiva evolució" de l'intern, la qual cosa fa que reuneixi els requisits legalment establerts per accedir al tercer grau, si bé com a complement es considera adequat el manteniment de l'activitat laboral que ha estat desenvolupant al centre Don Orione i la realització d'un programa de tractament específic en matèria de delinqüència econòmica.

El titular del jutjat de vigilància penitenciària conclou que la resolució de la secretaria general d'Institucions Penitenciàries revocada "no dona cap explicació" de la raó del pitjor tracte donat al recurrent davant els altres condemnats en el cas Nóos, quan, almenys amb relació a un d'ells (l'exsoci), les circumstàncies de l'intern Urdangarin "són clarament més favorables el dia de la resolució que quan a aquell altre li va ser concedit el tercer grau, vulnerant-se amb això el principi d'igualtat consagrat a l'article 24 de la Constitució Espanyola".

D'aquesta manera, el jutge estima el recurs formulat per l'intern i revoca la resolució del director general d'Execució Penal i Reinserció de 30 de desembre de 2020, que aplicava el principi de flexibilitat del 100.2 a la seva classificació en segon grau i destí en l'esmentat Centre d'Inserció Social.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat