Semblava que Luis Bárcenas volia apagar el ventilador. Almenys aquesta ha estat la sensació inicial a la comissió de la Kitchen del Congrés dels Diputats, on estava citat aquest dimecres a la tarda. En un primer moment, s'ha acollit al seu dret a no declarar. No obstant això, a mesura que han continuat les preguntes, s'ha anat una mica de la llengua i ha disparat un cop més contra l'expresident Mariano Rajoy. Ja ho havia fet per la caixa B i ara com a artífex de l'operatiu parapolicial. Ho ha fet telemàticament des de la presó de Soto del Real, malgrat haver rebut uns minuts abans un permís de llibertat de dotze dies. Els problemes tècnics han torpedinat la primera sessió de la comissió d'investigació.

Així, la compareixença ha començat amb l'extresorer del PP acollint-se al seu dret a no declarar. En aquest sentit, ha recordat com el jutge instructor Manuel García Castellón, en les dues declaracions, li ha fet saber el “caràcter secret de les actuacions”, que ell no podia revelar. Ha dit ser el primer interessat perquè “soc acusació per primera vegada en una causa”. I, a mesura que han avançat les preguntes, s'ha anat deixant anar una mica. Ho farà del tot un cop s'obri el judici oral per la Kitchen, encara en fase d'instrucció. Ha obert el ventilador just per esquitxar Rajoy, però ningú més. No s'ha sortit gaire més del guió.

Si bé ha considerat "evident" que l'exministre Jorge Fernández Díaz va ser qui va dirigir l'operatiu parapolicial per a espiar-lo i robar-li documentació, també ha assenyalat l'expresident del govern espanyol. "Creu" i "suposa" que va ser ell qui va ordenar l'operació. Ha estat a pregunta del portaveu socialista Felipe Sicilia. Gabriel Rufián ha intentat que anés més enllà, proposant-li una bateria de preguntes curtes i ràpides, però l'extresorer del PP ha rebutjat el "tracte" del portaveu d'ERC: 

— Fernández Díaz o Rajoy?

— Puc tenir una opinió, puc pensar el que sigui, però no afirmar si l'un o l'altre

Ha disparat contra Mariano Rajoy, doncs, i ha tornat a enfundar l’arma. De fet, posteriorment no ha volgut donar “més noms” argumentant que “aquestes coses s’han d’acreditar” i que “no té el menor interès en assenyalar ningú”.

Per altra banda, com ja va fer a l'Audiència Nacional, ha assegurat que disposava d'una gravació --que li van sostreure en el marc de l'Operació Kitchen-- d'una conversa entre Rajoy i ell, on parlaven de la caixa B. En aquesta gravació, el llavors president hauria agafat els papers de la comptabilitat i els hauria destruït. Ho va gravar Bárcenas, al més pur estil Villarejo, segons ha revelat avui. També va enregistrar una conversa amb l'exsecretari general del PP Javier Arenas, en la qual parlaven d'una acta notarial.

Avui se celebra la primera comissió d'investigació de la Kitchen i han començat les declaracions, que acabaran amb l'expresident Mariano Rajoy. L'extresorer popular ja ha engegat el ventilador en el cas dels papers de Bárcenas, que ara es jutja a l'Audiència Nacional.

 

Tensió amb Vox i sense preguntes del PP

Bárcenas ha respost a totes les preguntes, però amb la portaveu de Vox, Macarena Olona, hi ha hagut una tensió que no ha existit amb la resta. La diputada ultra li ha criticat els canvis en la seva col·laboració amb la justícia, i l’extresorer del PP li ha replicat amb contundència: “No cal que torni a fer la pregunta perquè no li contestaré”. I li ha etzibat en un altre moment: “Vostè és advocada de l’Estat. Sap que existeix el dret de defensa, veritat?”. I en una altra ocasió: “Disculpi’m, però el que està dient vostè és una autèntica idiotesa”.

El PP, el principal perjudicat d’aquesta comissió d’investigació, directament ha evitat l’enfrontament parlamentari amb Luis Bárcenas, el seu extresorer. El seu portaveu Luis Santamaría ha aprofitat el temps per fer un monòleg i no un interrogatori. Durant aquest monòleg ha enumerat els presumptes casos de corrupció i investigacions que afecten el PSOE i Podemos. Ha justificat el seu paper per “no inferferir en l'estratègia de defensa ni qüestionar la presumpció d'innocència, ni tampoc entrar al joc polític”.

"Operatiu parapolicial"

Segons el magistrat instructor de l'Audiència Nacional, els “òrgans superiors i directius de l’Administració General de l’Estat” van crear un “operatiu parapolicial” que va actuar, al marge de la llei, “almenys entre els anys 2013 i 2015”. El seu objectiu, aconseguir “material documental comprometedor d’alts dirigents” de Luis Bárcenas, extresorer del PP, i així neutralitzar les amenaces polítiques al govern de Mariano Rajoy. Se li van realitzar fins a 55 seguiments sense ordre judicial, segons les informacions publicades del sumari del cas. El principal objectiu va ser el seu xofer, Sergio Ríos, que hauria cobrat 53.000 euros per robar-li documentació, entre la qual hi havia àudios comprometedors.