La plataforma Impulso Ciudadano ha denunciat el pallasso Tortell Poltrona davant de l'Oficina per la No-Discriminació de Barcelona per les "frases xenòfobes i insultants del pregó cap als barcelonins castellanoparlants" per la festa de la Mercè.

El president de Impulso Ciudadano, José Domingo, ha sol·licitat que es declari que el pregó va ser "inadequat i contrari als principis de la convivència i tolerància ciutadanes", en un escrit presentat davant de l'Oficina aquest dissabte i consultat per Europa Press.

En el seu pregó, Tortell Poltrona va rebutjar que el castellà fos llengua pròpia: "Potser es pensen que la seva llengua és més important que la de la meva mare. Doncs no. Home! A veure, qui rebutja la llengua i la cultura d'un lloc com a mínim podem dir que són uns inadaptats".

Per a Impulso Ciudadano, el pregoner va qualificar d'inadaptats els veïns que s'expressen en llengua castellana, en la qual cosa veu una discriminació per raó de llengua que s'oposa a la imatge de Barcelona com a ciutat mediterrània i integradora, segons l'escrit.

El mateix Manuel Valls, regidor de Barcelona pel Canvi que va formar part del grup de Cs, també es va mostrar ofès amb el pallasso i va abandonar el pregó quan es va adonar que Poltrona anava a llegir una carta del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, pres a Lledoners. "El nacionalisme ho embruta tot. La Mercè hauria de ser la festa de tots els barcelonins. Prou de relats falsos, de mentides i d’atacs contra la democràcia espanyola", va denunciar.

Carta a Colau

Diumenge també ha expressat per carta a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el rebuig d'Impulso Ciudadano al pregó, "que ha ofès castellanoparlants i catalanoparlants indistintament".

"A Barcelona viuen persones amb varietat d'orígens i procedències que tenen el castellà com a llengua materna, tant ciutadans procedents d'altres llocs d'Espanya, com catalans que conserven la llengua dels seus pares", destaca la carta, consultada per Europa Press.

Per això, demana que l'Ajuntament no romangui "passiu davant d'un discurs tan ofensiu i discriminatori per a tants catalans", i reclama al ple del consistori desmarcar-se del mateix.

Impulso Ciudadano, de querella en querella

Aquesta plataforma és la que va presentar la primera querella contra el president de la Generalitat, Quim Torra, per no retirar la pancarta del balcó del Palau que demanava la llibertat dels presos polítics. Aquella querella ha acabat amb la més que probable inhabilitació del cap de l'Executiu.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat