El líder del PSC, Salvador Illa, s'ha compromès amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, a treballar junts en els pròxims mesos per revisar el model de finançament. Així ho ha explicat el mateix Illa després de la reunió que han mantingut aquest dilluns al Palau de la Generalitat Valenciana.

Els dos polítics socialistes han compartit la "preocupació" davant la necessitat que es reformi l'actual model, caducat des del 2014. En aquest sentit, Illa ha defensat que s'ha de fer "en termes equitatius i sense privilegis" basant-se molt en "dades objectives". També han coincidit en denunciar el "paradís fiscal" de la Comunitat de Madrid.

Illa ha explicat que l'objectiu de la seva visita a València és "enfortir les relacions" amb Catalunya. I ha assenyalat la importància de tenir unes "relacions normalitzades" en un moment en què es posa tot l'accent polític en la recuperació i la transformació de l'economia.

salvador illa valencia - psc

El líder del PSC, Salvador Illa, en la seva compareixença després de reunir-se amb el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig / Foto: PSC

Madrid i el Corredor Mediterrani

Una altra qüestió amb la què han coincidit tant Illa com Puig és reclamar que no hi hagi "paradisos fiscals interns" que generin "distorsions", en referència a la Comunitat de Madrid. Illa ha afirmat que l'informe de l'Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) assenyala aquest "lloc privilegiat" i ha apostat per "corregir" aquesta situació.

Tots dos han parlat d'infraestructures d'interès per a les dues comunitats autònomes com el Corredor Mediterrani. I Illa ha agraït que la infraestructura "es desenvolupa a bon ritme" gràcies a les adjudicacions del govern espanyol. Així mateix, també ha aplaudit "l'esforç" de l'executiu de Sánchez per posar fons extraordinaris en uns anys durs per la pandèmia i ha assegurat que la seva remodelació va en aquest sentit.

Finalment, Illa ha enaltit la figura de Puig, de qui ha dit que és "una veu autoritzada i molt escoltada a Catalunya". També ha assegurat que la seva "via valenciana", és a dir, un Govern de socialistes i Podemos amb regionalistes com Compromís, "suscita interés a Catalunya" i és ben vist, segons ha dit, per bona part de la societat catalana.

Puig-Aragonès

Per la seva banda, el president Puig ha considerat com "una mala notícia" que el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonés, no assisteixi a la Conferència de Presidents, perquè és fonamental que Catalunya estigui en tots els espais multilaterals per aportar i ajudar al plantejament global. Assistir a la reunió de presidents autonòmics, ha dit Puig, "és la manera d'aportar més, cadascun presenta la seva posició, i és important que Catalunya estigui perquè ajuda a un plantejament global".

Puig ha manifestat que fins ara el president de la Generalitat de Catalunya havia participat en les reunions de la Conferència de Presidents i li agradaria que seguís assistint, dins d'un marc institucional "estatutari i de respecte".

L'acostament d'Illa al Govern

En els darrers dies, Illa ha mostrat un cert acostament al Govern de la Generalitat, primer assegurant que el fons de risc per fer front a les fiances imposades pel Tribunal de Comptes era legal, i després afirmant que veia amb bons ulls l'aplicació del toc de queda. L'Executiu d'Aragonès va respondre acordant amb ell un mecanisme pel qual tant Illa com el seu grup serien informats de la situació epidemiològica del país i de les mesures que anirien prenent les autoritats.

 

Imatge principal: Trobada entre el líder del PSC, Salvador Illa, i el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig / Foto: PSC