El cap de l'oposició al Parlament, Salvador Illa, ha considerat que els fons per les fiances  per ajudar els ex alts càrrecs de la Generalitat encausats pel Tribunal de Comptes s'emmarca dins de la legalitat. D'aquesta manera el líder socialista canvia d'opinió respecte a la mesura impulsada pel conseller d'Economia, Jaume Giró. 

Illa ha modificat el seu posicionament després de rebre la informació sobre la legalitat dels fons que havia sol·licitat als equips jurídics del seu grup parlamentari. "La informació que tinc avui, segons els equips jurídics del meu grup parlamentari i uns altres amb els quals he contactat, és que és un decret que està molt ajustat a la legalitat", ha exposat en una entrevista a RAC1.

A les portes del Consell de Garanties Estatutàries

El grup parlamentari del PSC ha sol·licitat al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) que dictamini si el decret llei aprovat pel govern català s'ajusta a l'Estatut d'Autonomia i a la Constitució Espanyola. Una sol·licitud que també volen fer Ciutadans i el Partit Popular. 

Salvador Illa ha justificat l'acció del seu partit assegurant que, encara que els informes d'aquest organisme català no són vinculants, sí que té un valor polític, el qual podria acabar amb el rebombori que s'ha generat al voltant del Fons Complementari de Riscos de la Generalitat de Catalunya (FCRCAT). Illa ha insistit a dir que no vol que plani cap ombra de dubte sobre el tema. 

Per la seva banda, PP i Cs necessiten coordinar-se per demanar el dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, ja que per fer-ho es necessiten 14 diputats o dos grups parlamentaris.

Protecció als funcionaris de la Generalitat

El decret llei pilotat per la Conselleria d'Economia pretén protegir els funcionaris de la Generalitat de possibles represàlies de l'Estat espanyol per fer la seva feina. Aquest fons neix arran de la persecució del Tribunal de Comptes a ex alts càrrecs de la institució

Les condicions per sol·licitar la cobertura d'aquest fons són que no existeixi cap resolució judicial ferma que declari il·lícites les actuacions de l'afectat, que el risc no estigui ja cobert per altres assegurances de l'administració i que la Generalitat no hagi iniciat cap acció contra la persona encausada. Aquells qui vulguin beneficiar-se del fons hauran de tramitar la sol·licitud exposant si es compleixen les premisses. 

En el cas que els afectats acabin sent declarats culpables, hauran de retornar els diners a la Generalitat, tot i que el conseller Giró, quan va presentar aquesta mesura, es va mostrar confiat en el fet que això no acabaria passant, ja que fins ara les instàncies europees han contradit les sentències emeses per la justícia espanyola. 

 

Imatge principal: El líder del PSC, Salvador Illa, durant un ple del Parlament de Catalunya / ACN