El president del grup parlamentari del PSC-Units per Avançar, Salvador Illa, ha tret pit i ha reivindicat el paper que tindran els socialistes catalans en el procés de diàleg entre Catalunya i l'Estat després que la formació hagi aconseguit ampliar la seva quota de representació a l'executiu de Pedro Sánchez després de la crisi de govern. Illa està convençut que el PSC "tindrà molt a dir" en la negociació entre la Generalitat i el govern espanyol.

El també secretari d'Organització dels socialistes catalans ha restat importància al fet que Miquel Iceta deixi el ministeri de Política Territorial, que és la cartera amb la qual es manté una major interlocució amb les administracions autonòmiques, i ha defensat que el primer secretari del PSC "continuarà participant dels assumptes que facin referència a Catalunya" des de la seva nova responsabilitat com a titular de Cultura i Esports.

Dos ministeris "clau"

Alhora, Salvador Illa ha considerat que es tracta d'un "dia molt feliç" per a les files socialistes de Catalunya perquè "guanyem pes" amb la recent incorporació de la ja exalcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez. El ministeri que encapçalarà la socialista serà el de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, de forma que rellevarà José Luis Ábalos. Sánchez prendrà possessió com a ministra el dilluns al matí en l'acte de jurament del càrrec a La Moncloa i dimarts assistirà al seu primer Consell de Ministres.

Illa creu que Iceta i Raquel Sánchez tindran "dos ministeris molt importants, clau". El cap de l'oposició a Catalunya s'ha mostrat "especialment orgullós" del fet que Pedro Sánchez hagi escollit als seus dos companys de partit.

Sobre la presència d'ambdós o d'algun dels dos a la taula de diàleg, que es reunirà després de la Diada de l'Onze de Setembre, Salvador Illa ha expressat que això ho haurà de decidir l'executiu de Pedro Sánchez, però que independentment de si hi són o no, jugaran un paper "determinant" en el procés de negociació per a la resolució del conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol.

"Aragonès s'ha convertit en un president immòbil"

En un acte al Monestir de Les Avellanes d'Os de Balaguer, l'exministre de Sanitat també ha repassat l'actualitat de la situació política a Catalunya i novament ha carregat contra el president Pere Aragonès, a qui acusa d'estar convertint-se "en el president de mitja Catalunya molt més ràpid del que pensava" i assegura que el té "decebut".

Per a Salvador Illa, és un "error" no convocar la taula de diàleg dels partits catalans representats al Parlament i ha acusat Aragonès de "negar-se a encapçalar aquest diàleg, de convertir-se en un president immòbil que defensa el monòleg i que només vol parlar amb aquells que pensen com ell". En aquesta línia, el president del PSC a la cambra catalana ha indicat que "quan el govern espanyol pren decisions valentes i es mou, Aragonès es queda quiet".

 

Imatge principal: Salvador Illa, en una atenció als mitjans de comunicació al Monestir de Les Avellanes. ACN.