El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha titllat de "valenta i realista" la decisió del govern espanyol de reconèixer la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental. El líder socialista ha defensat aquest dissabte que és una decisió que toca de "peus a terra" i és un plantejament "valent, realista i decidit" que permetrà "obrir una nova etapa de relacions" amb el Marroc, un "soci estratègic" per a Espanya. "És important amb el moment que estem vivint. Nosaltres hem de tocar de peus a terra i fer plantejaments realistes. Jo valoro el realisme de la decisió que ha pres el govern d'Espanya i crec que va en la bona direcció perquè obre una nova etapa amb un país molt rellevant per nosaltres, un soci estratègic com és el Marroc", ha remarcat Illa.

El gir de guió del govern de Pedro Sánchez sobre el paper d'Espanya al Sàhara Occidental no ha acabat d'agradar a tothom, i ha aixecat discrepàncies amb Podem. Amb tot, el secretari del PSC assegura que "respecta" les postures d'altres formacions polítiques, i ha defensat que les discrepàncies amb els socis del govern espanyol són "normals" i  "no alteren el ritme de treball del govern de l'Estat" en aquests moments "molt complexos i molt delicats" pel conflicte que s'està vivint a Ucraïna amb la invasió de Rússia.

Espanya "legitima la repressió del poble sahrauí"

En contraposició a la defensa que ha fet Illa, aquest dissabte el Front Polisario també s'ha pronunciat i ha titllat de lamentable el canvi de rumb d'Espanya sobre el Sàhara Occidental. Després que ahir divendres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va defensar el pla d'autonomia per al Sàhara Occidental presentat per les autoritats marroquines l'any 2007 que anul·la qualsevol possibilitat d'independència, el Polisario ha lamentat que hagin cedit a les pressions del Marroc. 

desfile militar sahara occidental frente polisario - STR / Dpa

Desfilada militar del Front Polisario. / STR / Dpa

"La posició expressada pel Govern espanyol no té credibilitat, serietat, responsabilitat i realisme, perquè és una desviació perillosa, contradiu la legitimitat internacional, dona suport a l'ocupació, i pretén legitimar la repressió, crims de guerra  i el saqueig de riqueses que el Marroc continua emprant contra el poble sahrauí", assegura el Polisario en el comunicat.

Pressionar el govern espanyol

L'antiga colònia espanyola del Sàhara Occidental va ser ocupada pel Marroc el 1975 malgrat la resistència del Front Polisario, amb qui es va mantenir en guerra fins al 1991, quan les dues parts van signar un alto el foc amb vista a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, però les diferències sobre l'elaboració del cens i la inclusió o no dels colons marroquins ha impedit fins ara la seva convocatòria.

Davant les darreres declaracions del Govern espanyol, el Front Polisario ha fet una crida a les forces polítiques espanyoles i "a tots els pobles d'Espanya" per pressionar el Govern espanyol perquè "corregeixi aquest error lamentable", i obliguin així l'Executiu a "assumir les seves responsabilitats originàries".

 

Imatge principal: El secretari del PSC, Salvador Illa. / ACN