Salvador Illa ha retret al Govern que s'aprofiti dels problemes derivats de la vaga de maquinistes a Renfe per fer "victimisme" i ha advertit que els problemes a Rodalies solament es resoldran "des de la cooperació" entre administracions, en lloc del traspàs de la gestió íntegra de Rodalies que demana l'executiu. 

"No m'agrada l'aprofitament de la situació que alguns fan", ha sentenciat en declaracions a Efe, després que milers d'usuaris de Rodalies s'hagin vist afectats aquesta setmana per retards i anul·lacions de trajectes arran de la vaga de maquinistes. Davant d'aquest caos, el president català, Pere Aragonès, va enviar una carta al president del Govern, Pedro Sánchez, reclamant el traspàs immediat de la gestió. 

Illa veu una "actitud victimista" darrere d'aquesta missiva i acusa l'executiu català d'insinuar que el govern espanyol "ho fa tot malament" i que no hi hauria incidències similars en cas de vaga si la titular del servei fos la Generalitat. Per justificar-ho, ha volgut destacar "la T-Mobilitat, que la gestionen vostès i porta quatre anys d'endarreriment" o "l'aixecament dels peatges que depenen de vostès". "Mirin, els problemes són complexos", ha dit als membres de l'executiu. 

Comissió bilateral 


El cap de l'oposició a Catalunya s'ha mostrat a favor de completar el traspàs de la gestió de Rodalies a la Generalitat, encara que ha puntualitzat que "Renfe ha donat la garantia" que això no comportarà el traspàs de recursos humans ni materials. "Rodalies ha de millorar? És molt clar. Cal parlar dels traspassos? Clarament. Cal fer-ho amb respecte als drets laborals? Per descomptat. Ara bé, només aconseguirem millorar Rodalies des de la cooperació i el treball conjunt", ha apuntat.

Aquesta millora, ha precisat, s'haurà d'abordar, tal com també va apuntar ahir dijous la ministra portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, en la Comissió Bilateral Estat-Generalitat prevista per a aquest mes d'octubre. 

Experiència i credibilitat 

El passat dimecres, després dels incidents pels retards a la vaga de Renfe, el vicepresident Puigneró ja va defensar que la Generalitat compta amb experiència i credibilitat suficient per gestionar Rodalies: "Tenim experiència per fer-ho i ens hem guanyat la credibilitat, es diu Ferrocarrils", va dir en la sessió de control al Govern celebrada aquesta setmana al Parlament.

En aquest sentit, Puigneró va acusar l'Estat de no cuidar "els serveis públics que té a Catalunya en matèria de mobilitat". "Ni cuiden ni transfereixen aquells serveis que no cuiden. Em recorda una mica allò d'El perro del hortelano", va comentar. 

Vaga desconvocada 

El sindicat Semaf va anunciar ahir que desconvocava la vaga de maquinistes després que Renfe hagi decidit atendre "les demandes" per "recuperar el servei públic que abans de la covid prestava la companyia als ciutadans". "El Grupo Renfe ha acceptat recuperar tots els trens, totes les plantilles i la integritat de l'empresa pública i els seus empleats", va assenyalar Semaf en un comunicat.

Això suposa, segons ha ratificat en un altre comunicat el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, així com la mateixa companyia ferroviària, que queden desconvocades les vagues previstes per als dies 8, 11 i 12 d'octubre

A la imatge principal, Salvador Illa / ACN