La Generalitat insisteix a reclamar al govern central el traspàs immediat dels serveis de Rodalies i Regionals davant les incidències que estan tenint lloc aquest dijous en la primera jornada de vaga de maquinistes. En declaracions als mitjans de comunicació, el secretari general del Departament de Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori, Ricard Font, ha sostingut que el fet d'estar davant una vaga que, entre els objectius que té, "és la motivació d'impedir aquest traspàs" resulta més urgent que aquesta negociació s'acceleri.

Font ha defensat que aquest traspàs competencial és necessari perquè "Catalunya tingui, d'una vegada per sempre, uns serveis de Rodalies i Regionals a l'altura de les necessitats dels seus ciutadans", ja que els seus usuaris "es veuen perjudicats pel mal servei que reben de l'operador Renfe".

El secretari general de Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori també ha exigit a Renfe que posi "tots els mitjans al seu abast" per tal que es compleixin els serveis mínims decretats durant les jornades de vaga que han convocat els maquinistes. En aquest sentit, Ricard Font ha assegurat que la Generalitat serà "exigent en la prestació dels serveis".

Vuit jornades de vaga

El sindicat de maquinistes del Sindicat Espanyol de Maquinistes i Ajudants Ferroviaris (Semaf) ha convocat una vaga que es desenvoluparà durant vuit jornades. La primera d'aquestes s'ha produït aquest dijous amb diverses incidències. Renfe sosté que els serveis mínims decretats no s'han pogut complir perquè alguns maquinistes no han anat a treballar.

Fins a la una del migdia, la situació ha causat que s'hagin cancel·lat fins a 195 trens i també el tancament temporal d'algunes estacions, com per exemple la de plaça Catalunya de Barcelona, per l'aglomeració d'usuaris que s'han registrat a les andanes. Paral·lelament, a mig matí, a l'estació de Sants, diversos trens que estaven estacionats no tenien cap maquinista. Minuts després, el personal de l'estació ha demanat als passatgers que sortissin dels trens. 

Per la seva banda, Renfe també ha indicat que es pronunciarà "amb tota la duresa possible" per aquests incompliments i apunten que es tracta d'una "acció deliberada".

L'aturada està convocada pels dies 30 de setembre, 1, 4, 5, 7, 8, 11 i 12 d'octubre. El percentatge de serveis mínims que ha establert la Generalitat són del 85%.

 

Imatge principal: Un tren de Rodalies, aturat en una estació en la jornada de vaga d'aquest dijous 30 de setembre. Carlos Baglietto.