El líder del PSC i candidat a les eleccions de Catalunya del pròxim 12 de maig, Salvador Illa, ha contestat al president en funcions, Pere Aragonès, que en una entrevista aquest dissabte a ElNacional.cat ha advertit que si Illa és el nou president de la Generalitat "la llengua catalana estarà en risc". El socialista ha afirmat que "cal receptar menys soroll i més feina. I vull recordar que l'ús social del català ha retrocedit en una dècada de governs de Junts i ERC, i amb quatre presidents com Mas, Puigdemont, Torra i Aragonès". Des de les Festes de la Primavera de l'Hospitalet de Llobregat ha insistit que el plantegen les formacions "ara ho podien haver posat en pràctica fa 10 anys". Sobre la possibilitat d'una repetició electoral després del 12 de maig ha afirmat que seria una "manca de respecte", i que és una opció que "no contemplo". 

Finançament per a Catalunya

Davant de les crítiques des de Carles Puigdemont a la seva oposició a un model de finançament per a Catalunya similar al concert econòmic basc, ha assegurat que treballarà perquè "Catalunya tingui un bon finançament". Segons Illa, "ni Junts ni ERC tenen base política" per mostrar-se "exigents" amb els socialistes, "després d'una dècada de governs seus i amb uns serveis públics en clara davallada", ha criticat. "Per tant, abans d'exigir res que facin una autoavaluació i expliquin a la ciutadania perquè ha passat això a Catalunya", ha reclamat el candidat socialista al 12-M.

Amb tot, Illa ha insistit a posar el focus a la voluntat de la ciutadania catalana "raonaran amb el seu vot el 12-M i, a partir d'aquí, els dirigents polítics haurem d'articular un govern estable i sòlid", ha reflexionat. "Per tant, seria una manca de respecte buscar una repetició electoral, jo no ho contemplo, i la meva tasca en les pròximes setmanes serà explicar-me perquè els ciutadans triïn", ha insistit Illa. "I a partir del dia 13, en funció dels resultats, articular un govern que respongui a la voluntat expressada a les urnes i treballi pel bé de Catalunya", ha recalcat el candidat socialista al 12-M.

Pla 'renove' per a habitatges de persones de més de 65 anys

Salvador Illa ha promès que si és president, impulsarà un "pla renove" per millorar habitatges antics habitats per persones majors de 65 anys. Illa ha destacat que un 22% dels habitatges a Catalunya tenen més de 50 anys d'antiguitat, especialment a l'àrea metropolitana de Barcelona. Per aquesta raó, el que proposa és un pla renove d'aquests habitatges per "adaptar-les a les necessitats de la població", cosa que implicaria la reforma d'ascensors, banys i portes, per millorar l'accessibilitat i l'aïllament acústic i energètic. Aquestes ajudes aniran dirigides "prioritàriament a persones de més de 65 anys" i es concediran per trams, començant per un primer lot de 30.000 habitatges "per adaptar-los a les noves exigències tècniques i millorar la vida de molts ciutadans", ha conclòs Illa.

ERC acusa Illa de fer-se seva la proposta del trilingüisme de Cs

La portaveu d'ERC i cap de llista per Tarragona a les eleccions del 12-M, Raquel Sans, ha criticat aquest dissabte les declaracions d'Illa que apunten que els republicans, i Junts, són els responsables del retrocés de la llengua catalana dels darrers anys. Sans ha carregat contra el PSC, als quals ha acusat d'haver-se fet seva la proposta de Cs sobre la llengua a l'escola: el trilingüisme. La portaveu ha advertit que "quan es defensa el trilingüisme a les aules hi ha una llengua que sempre és perjudicada, que és la llengua que està en situació de minorització", i ha afegit que els que defensen la política lingüística de Cs "posen en perill" la llengua: "Que no en parlin", ha sentenciat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!