El candidat del PSC a les eleccions al Parlament del proper 12 de maig, Salvador Illa, ha reconegut aquest dimecres a la tarda en un acte al Col·legi d'Economistes que el nivell d'execució pressupostària de l'Estat a Catalunya és baix: "És veritat que és un nivell molt millorable, també és cert que les tramitacions administratives i els processos de licitacions i adjudicacions fa que sigui més baix, però això es resol amb treball i persistència". En aquest sentit, Illa ha sostingut que, tot i haver-hi una "millora" d'aquest grau de desemborsament pressupostari previst per part de l'Estat al país, "encara és insuficient". Per treballar-hi, el primer secretari dels socialistes advoca per tenir una "actitud d'exigència, però també d'autoexigència" ja que, a parer seu, "és incomprensible que l'Agència Catalana de l'Aigua tingui una execució del 22% en plena sequera". D'aquesta manera, també ha volgut posar el focus en els incompliments per part de la Generalitat.

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

Justament el socialista ha fet bandera de situar com a prioritat la sequera davant d'una seixantena d'assistents al Col·legi d'Economistes. En aquest context, ha fet referència al desenvolupament de dessalinitzadores, estacions de regeneració d'aigua i mesures per millorar la xarxa d'abastament d'aigua dels municipis i els canals de reg. Paral·lelament, Salvador Illa ha subratllat la importància de tenir una política d'infraestructures que acabi amb una dècada perduda. En el seu full de ruta, Illa hi situa l'ampliació de l'aeroport del Prat "amb criteris mediambientals rigorosos i exigents", el corredor mediterrani, acabar el Quart Cinturó o dur a terme el projecte del parc eòlic de Roses.

En matèria de finançament, el cap de llista dels socialistes ha insistit en la creació d'un consorci tributari entre la hisenda espanyola i la catalana, una millor gestió dels recursos propis, el respecte al principi d'ordinalitat i que aquest nou model serveixi per "generar prosperitat", però que tingui un marcat "caràcter social". Ara bé, la recepta que també ha remarcat com a essencial és la lluita contra el dúmping fiscal. Des de l'òptica d'Illa, cal "evitar la competència fiscal a la baixa i deslleial" més que apostar per la baixada d'impostos, tenint en consideració que al llarg dels propers anys caldrà fer "més inversions" en seguretat i que la Comissió Europea segueix situant Espanya "per sota de la mitjana europea" en ingressos fiscals.

Salvador Illa alerta contra els "discursos de la por" en l'eix de la immigració

Cap al final de l'acte, s'ha obert un torn de preguntes perquè els col·legiats poguessin dir-hi la seva i el candidat del PSC hi pogués donar resposta. Un dels assistents ha volgut conèixer quin és el model que Salvador Illa vol per a Catalunya pel que fa a la immigració. El 'presidenciable' socialista ha destacat que "si s'acull i s'integra a l'immigrant, això no només no posa en risc la nostra identitat, sinó que l'enriqueix, enforteix i la millora". "De fet, aquesta és la història de Catalunya, hem tingut diverses onades immigratòries", ha apuntat. En aquest sentit, ha criticat els plantejaments que "generen discursos de la por" i s'ha contraposat a aquests: "En l'àmbit econòmic i per una qüestió demogràfica, necessitem que hi hagi gent que vulgui venir aquí. Aquesta és una política de matriu europea". Illa ha posat com a exemple el Regne Unit, que va decidir controlar les seves fronteres amb el Brexit i ara es troba, per exemple, amb manca de personal en diversos àmbits per la poca acollida d'immigració.

Al llarg de la seva intervenció, el socialista ha emmarcat la seva proposta en un context de "canvi sistèmic" en els eixos geopolític, econòmic, climàtic i tecnològic. Entre els ingredients, hi subratlla la necessitat d'"implicar Catalunya" en la millora del progrés a Espanya i la Unió Europea per obrir "una nova etapa després de 10 anys perduts protagonitzats per Junts i Esquerra Republicana": "No estem preparats per la sequera, no hem millorat en renovables, som a la cua en educació i no hem pres decisions rellevants en infraestructures o seguretat". Per això, Salvador Illa advoca per fer una "tercera gran transformació social a Catalunya" focalitzada en "unir i servir" per posar els serveis públics al centre i generar prosperitat. La manera de fer-ho, al seu entendre, és passar de la "confrontació" de l'última dècada a la "col·laboració": "Això no vol dir tenir ambició ni deixar de defensar-se, sinó buscar acords basats en la lleialtat mútua".

El PSC es compromet a destinar el 2% del pressupost a cultura i que la llengua depengui de Presidència

Poc després del col·loqui al Col·legi d'Economistes, el PSC ha organitzat un acte sectorial sobre cultura a la Villarroel, on han desgranat el seu decàleg en aquesta qüestió. El candidat socialista ha anunciat deu punts del seu programa electoral per a la cultura, del qual ha destacat que hi destinarà el 2% del pressupost de la Generalitat el 2025. Illa ha assenyalat com a mesures l'impuls del Pacte Nacional per la Cultura, un programa interdepartamental de Cultura i Universitats per incorporar les arts a l'educació obligatòria, impulsar un campus de les arts, aplicar l'Estatut de l'Artista, ressituar la política lingüística com a "política del conjunt del Govern" fent que la seva direcció vagi a Presidència, instituir un Consell de les Ciutats per a la Cultura, desplegar una llei de desgravació fiscal al consum cultural, posar en marxa el hub audiovisual de Catalunya a les Tres Xemeneies, actualitzar el pla d'equipaments culturals i impulsar la internacionalització de la producció cultural catalana als mercats europeu i sud-americà. L'acte, al qual hi han assistit 300 persones, ha comptat amb la intervenció de Daniel Fernández (president de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya), que ha desitjat que hi hagi un socialista al Departament de Cultura a partir del 13 de maig, i amb la de Miquel Iceta des de París, que ha advocat perquè Catalunya visqui una "nova Renaixença cultural". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!