El president a l'exili i candidat de Junts per al 12-M, Carles Puigdemont, ha apujat el to contra el candidat del PSC, Salvador Illa, en un acte envoltat del món municipalista a Els Banys i Palaldà, un petit municipi de la Catalunya Nord de la comarca del Vallespir. Puigdemont ha volgut agitar el vesper de les eleccions del pròxim de maig, i és que les enquestes el situen cada cop més a prop de Salvador Illa, fins ara el favorit per aquests comicis. Per això, el líder de Junts entra en el xoc contra el socialista i aquest dissabte no ha estat cap excepció: "Illa parla molt de girar full, però això vol dir abaixar la persiana. Abaixar la persiana de la llengua, la competitivitat de les nostres empreses... És a dir, de la nació". 

⏯️ Recupera aquí l'entrevista íntegra a Carles Puigdemont | VÍDEO

📘 El llibre recomanat per Carles Puigdemont (Junts) per a aquest Sant Jordi 2024

📋 Llista electoral de Junts a les eleccions de Catalunya 2024: qui acompanya Puigdemont?

Puigdemont ha seguit carregant contra el líder del PSC. Envoltat d'alcaldes i regidors del seu espai (amb alcaldes independents d'Impulsem Penedès o el batlle de Martorell, Xavier Fonollosa), el president a l'exili ha reivindicat la seva gestió, davant les crítiques dels socialistes contra la candidatura de Junts, ja que consideren que no parlen de "gestió". "Sabem quins problemes té el nostre país, causats en gran part pels mals governs de Catalunya i d'Espanya", critica Carles Puigdemont, reivindicant els seus alcaldes i regidors. "Abans dels informes PISA, sabíeu quins problemes té la nostra llengua, o els reptes demogràfics i els problemes amb la immigració. De veritat que ens poden dir que no sabem de què van els problemes de la gent? De veritat que ho pot dir un exministre de sanitat que va fer la pitjor gestió sanitària de la covid d’Europa?", ha dit Puigdemont, referint-se a Salvador Illa.

Puigdemont carrega contra Illa per la gestió de la covid-19 i reivindica el seu paper a Madrid

Un cop més, el candidat de Junts, que considera que la nació està en risc, ha reivindicat la seva capacitat de dir "no" en les negociacions amb el PSOE a Madrid. "Cal saber dir no i plantar-se. Si ens volen aixecar la camisa, nosaltres votarem que no. No podem ser còmplices dels principals problemes que tenen els nostres veïns, que és l'espoli", ha etzibat Puigdemont, carregant contra el govern espanyol. De fet, Puigdemont ha insistit a preguntar si Salvador Illa seria capaç de dir "no" a Pedro Sánchez i ha posat sobre la taula com el govern espanyol només executa el 60% d'allò pressupostat als comptes estatals. "De debò que farà com a president allò que ha estat incapaç de fer com a ministre? Serà capaç una persona que ha permès que ens treguin diners de la butxaca per repartir-los als madrilenys?", ha dit Puigdemont, abanderant la lluita contra el dèficit fiscal. 

 

"Catalunya no pot ser el flotador del PSOE"

El president a l'exili ha reivindicat el paper de Junts a Madrid i ha reivindicat que “Catalunya no pot ser el flotador del PSOE”. "No hem vingut a reflotar el PSOE, hem vingut a aixecar Catalunya. No hem vingut a reflotar un partit que s’enfonsa", ha etzibat, un cop més, contra Illa, a qui ha definit com un líder que "no vol soroll". "Hem de superar el derrotisme i la resignació. Saben que sense mobilitzar el país és menys exigent i es conforma més. Els polítics que no volen soroll els hi va de nassos", ha insistit el president, que ha reivindicat que cal refundar "coses importants", posant d'exemple l'administració. "No pot ser aquestes teranyines inútils i inhibidores de l’activitat econòmica. Hem de passar d’una administració que passi de l’entrada no, a l’entrada sí", ha dit Puigdemont, reivindicant el paper del món municipal i recordant que el primer acte que va fer com a president va ser una reunió amb l'alcalde d'Artesa de Segre. 

Trull carrega contra el Govern i Trias apuntala la governança

A l'acte, també hi ha volgut dir la seva el secretari general de Junts, Jordi Turull, qui ha carregat contra el Govern per "passar la patata calenta als ajuntaments", posant d'exemple la gestió de la sequera. "El 12 de maig, Catalunya necessita algú que no amagui els problemes", ha reivindicat. En l’àmbit local, el president del grup municipal de Trias per Barcelona, Xavier Trias, ha fet una crida a la victòria. "Hem de ser llestos, guanyar i governar. No ens podem permetre que ens facin un Collboni, com a Barcelona. Per això hem d’anar tots units i tenir les idees clares", ha subratllat Trias.

Carles Puigdemont, envoltat d'alcaldes i regidors a la comarca del Vallespir / Junts
Carles Puigdemont, envoltat d'alcaldes i regidors a la comarca del Vallespir / Junts

Per part del món municipal han parlat alcaldes de Junts, però també d'independents, com ara el president d'Impulsem Penedès i tinent d’alcalde de Cunit, Jaume Casañas, o l'alcalde de Martorell, Xaier Fonollosa. Qui també ha dit la seva són Assumpció Castellví, alcaldessa de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant; Albert Castells, alcalde Vic; Míriam Lanero, alcaldessa de la Jonquera; Ricard Pérez, alcalde d’Oliana; Jaume Pané, alcalde de Preixana; Joan Solà, alcalde de Riner i president de Micropobles; Mònica Gallardo, cap de llista a Sitges i presidenta del Consell Comarcal del Garraf; Marc Buch, alcalde de Calella; Natàlia Figueras, alcaldessa de Maçanet de la Selva; Violant Cervera, portaveu de Junts a la Paeria de Lleida; Jordi Bou, alcalde del Papiol; Laura Martinez, alcaldessa de Vilassar de Mar; Jordi Sendra, cap de llista per Tarragona; Josep Maria Vallès, alcalde de Sant Cugat; l’Arnau Rovira, l’alcalde de Manlleu i president del Consorci del Ter; i Carles Valls, alcalde de Balenyà.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!