El primer secretari del PSC i líder de l'oposició, Salvador Illa, ha celebrat la mesura anunciada aquest dijous a la nit pel president del govern central, Pedro Sánchez, referent a l'anunci d'una iniciativa legislativa per fer caure el delicte de sedició i substituir-la pel nou concepte de 'desordres públics agreujats'. "És una bona decisió, una bona mesura", encertada i valenta que afavoreix la concòrdia, ha defensat, en completa consonància amb el mandatari espanyol. I és que ha recordat que aquest havia estat un compromís de legislatura de Sánchez, també amb la voluntat d'actualitzar un punt del Codi Penal que, segons s'han afanyat a reiterar els socialistes, data del 1822, i així equilibrar-lo amb la normativa europea en aquest aspecte.

🔴 Reforma del delicte de sedició, última hora | DIRECTE

 

Però no tot han estat elogis. Illa també ha volgut rebaixar la importància de la reforma per fer front a les crítiques que arriben de la dreta (a Alberto Núñez Feijóo ha demanat humilitat, de fet). Així, i amb voluntat d'escudar-se de qualsevol retret que carregui per cedir als interessos de l'independentisme, el líder socialista ha defensat que no es fa això. Per començar, i a diferència d'allò que afirma ERC i el president Pere Aragonès, Illa ha recordat que la sedició tan sols passa a "anomenar-se diferent", amb un "nou delicte" que s'anomena 'desordres públics agreujats'.

I ha anat més enllà, desfent l'argumentari d'aquells que celebren l'anunci. Així, ha defensat que amb aquest canvi "no es despenalitzen les conductes típiques del 2017", de manera que l'acció del referèndum de l'1-O podria no quedar impune. Per reafirmar-se, ha agitat el fantasma del delicte de rebel·lió i de l'article 155 de la Constitució. També ha reiterat que amb la reforma "no es despenalitza res", i que tampoc es pretén "desjudicialitzar", malgrat el compromís de Pedro Sánchez en aquesta matèria durant la darrera taula de diàleg. "Desjudicialitzar és que la política ocupi l'espai propi de la política", ha argumentat. Per acabar-ho d'adobar, el líder socialista ha sentenciat que aquest compromís amb l'independentisme tampoc suposa cap avenç en el marc de l'amnistia, recordant la posició del seu partit. "No estem per l'amnistia ni pel referèndum. Aquesta era la nostra posició ahir, és la d'avui, i serà la de demà".

 

 

 

Sostres de catedral i intercanvis de cromos

D'altra banda, Salvador Illa també ha volgut tancar la porta a què la decisió de Pedro Sánchez s'hagi pres amb la voluntat d'afavorir un context per negociar els pressupostos a Catalunya. El socialista ha reiterat la seva crítica contra Aragonès per no debatre amb ells els comptes, i s'ha mostrat de nou molt contundent amb un Govern "fracassat", al qual ha acusat de fer tacticisme "de sostre molt baix" per evitar pactar uns pressupostos amb el PSC. Per contra, ha reivindicat que la decisió de Sánchez referent a la sedició és una política "de sostre molt alt, de catedral", que contrasta amb l'actitud dels republicans. Més enllà, ha rebutjat que tot plegat es tracti d'un "intercanvi de cromos", del qual se n'ha volgut apartar com a manera de fer política.