Mà al foc. Aquest és el nivell de confiança que té el líder del PSC, Salvador Illa, en el president espanyol, Pedro Sánchez, i la seva resposta a l'escàndol de l'espionatge massiu a més d'una seixantena de personalitats vinculades al moviment independentista. Tot això quan el CatalanGate està lluny de resoldre's i cada dia hi ha més dubtes sobre la taula. Ja fa unes setmanes que la ministra de Defensa, Margarita Robles, va justificar l'espionatge a l'independentisme, i que la directora del Centre Nacional d'Intel·ligència va ser fulminada, sense donar cap explicació convincent sobre tot plegat. I fa una setmana i mitja que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va reclamar una trobada amb Sánchez per tal de parlar sobre el cas i aclarir els fets. En definitiva, un mes perdut. Però per Salvador Illa, res d'això. "El Govern espanyol ha fet un esforç evident i patent contra l'espionatge", ha afirmat.

No només això, sinó que ha celebrat els diversos camins que La Moncloa ha encetat per a resoldre-ho, com la via judicial, la investigació interna i la comissió de secrets oficials. Això sí, sense una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats, que tants cops han exigit els partits independentistes. "Crec que aquestes mesures són suficients", ha afirmat Illa, que també ha volgut manifestar la seva confiança en la resposta que ha engegat Pedro Sánchez: "Poso la meva mà al foc per la seva credibilitat". Més enllà, també ha semblat restar importància al CatalanGate, comparant-ho amb altres casos que s'han donat arreu del planeta, i ha assegurat que "les democràcies del nostre voltant també s'hi han vist afectades". Illa, que participava en un acte del Círculo Ecuestre a Barcelona, ha estat replicat per la moderadora, que li ha recordat que en el cas d'Espanya l'espionatge no ha vingut de l'exterior, sinó que s'ha vigilat tot un moviment democràtic.

Més enllà, s'ha afanyat a recordar un missatge que han repetit els socialistes en diverses ocasions, i que és la necessitat d'aclarir els fets abans de demanar responsabilitats. En aquest sentit, i davant de les reiterades demandes de l'independentisme pel cap de Margarita Robles, Salvador Illa ha rebutjat "treure conclusions i hipòtesis abans de la investigació". "Aclarim-ho i després podrem extreure'n les responsabilitats", ha demanat. Fins i tot s'ha atrevit a presumir de la proposta dels socialistes: "La posició que tenim és molt clara, i crec que és la sensata".

L'acord no acaba amb el 25%

Salvador Illa també s'ha pronunciat sobre l'acord del català, després que aquest matí la modificació de la Llei de Política Lingüística hagi donat un nou gir. Junts es va desmarcar la setmana passada de l'acord firmat a finals de març amb ERC, PSC i els comuns, però ara aquestes tres formacions han donat un ultimàtum als de Carles Puigdemont: té 24 hores per sumar-se al consens polític, o l'acord pel català tirarà endavant sense ells en el pròxim ple del Parlament, que se celebrarà la setmana vinent. El líder socialista ha volgut mossegar-se la llengua, en les seves paraules, davant d'un moment tan crític, però no ha evitat referir-se a aquesta qüestió. Així, s'ha pronunciat sobre la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que imposa un 25%, i que va donar 15 dies perquè s'apliqués a les escoles. Illa ha estat taxatiu: "Si la gent es creu que fent no sé què es podria esquivar la sentència, estan equivocats". Un 'no sé què' referit, evidentment, a l'acord del català, i que denota la diferent visió que té el PSC d'ERC i els comuns: aquestes dues formacions confien que la modificació de la llei permetria evitar el 25%.

I també ha utilitzat algunes expressions que ja ha fet sentir en les darreres setmanes. Així, ha clamat que és important protegir i fomentar el català, però que no es pot fer "atacant el castellà, com alguns creuen". A més, també s'ha dirigit directament al Partit Popular d'Alberto Núñez Feijóo per a demanar-li que entri al pacte. "M'agradaria que se sumés el PP", ha dit sense embuts, i ha afirmat que en el passat els populars havien tingut una posició molt valenta en relació amb la llengua. Més enllà, també ha restat importància a la sentència del 25%, com ja va fer la setmana passada, i ha afirmat amb contundència: "Tampoc passa res perquè en alguns àmbits de Catalunya hi hagi una mica més de castellà a l'escola. Això no vol dir atacar el català i no passa res. De fet, en alguns llocs convé".

Jocs d'Hivern i aeroport, en el seu punt de mira

En altres matèries, el líder socialista s'ha referit a la candidatura de Catalunya i Aragó pels Jocs d'Hivern del 2030, que de moment sembla estar estancada i que va rebre una potent manifestació aquest cap de setmana a Puigcerdà per mostrar el rebuig del territori. En aquesta matèria, però, sí que ha considerat que el Govern català "està fent les coses bé" perquè "treballa en la direcció necessària", i ha confiat que s'acabarà arribant a un acord entre els dos territoris. Tampoc ha pogut evitar referir-se a l'ampliació de l'aeroport: tot i ser una qüestió del passat, Illa ha volgut mantenir-la sobre la taula, i ha subratllat la importància que Barcelona no quedi "desconnectada". "Fa deu anys vam desviar el riu Llobregat i ho vam fer bé, i ara no som capaços d'ampliar 500 metres una pista de l'aeroport? No m'ho crec", ha llançat.