Insuficient. El Govern de la Generalitat s'ha mostrat insatisfet aquest dimarts amb la resposta que ha donat l'executiu espanyol al CatalanGate, l'escàndol d'espionatge que ha afectat més d'una seixantena personalitats vinculades al moviment independentista. Fins ara, poques explicacions i cap cessament de primer nivell. Només el cap de la directora del CNI, Paz Esteban, ha estat tallat, precisament aquest mateix matí. Ara bé, no ha caigut per l'espionatge a l'independentisme, sinó per la infecció de mòbils del govern espanyol. Aquest mateix matí s'ha formalitzat la seva destitució en el Consell de Ministres i se li ha comunicat, un cop ha finalitzat l'anàlisi de tots els dispositius mòbils dels ministres. És un primer cap, que ja té substituta: Esperanza Casteleiro.

Però l'independentisme i Unidas Podemos ja han advertit en les últimes hores que no n'hi ha prou amb la sortida d'Esteban i apunten també cap a la ministra Margarita Robles, màxima responsable política dels serveis d'intel·ligència. També ho ha fet avui mateix la portaveu del Govern de la Generalitat, Patrícia Plaja, que ha informat que el cap de Paz Esteban "no ho resol tot" i "no tanca el tema" de l'espionatge. "Qui pensi que és així s'equivoca. No és suficient", ha alertat. En aquesta línia, ha advertit que l'executiu català no pot donar-se per satisfet amb mers gestos com ha estat aquest cessament, sinó que hi ha d'haver "decisions sensates" per part de La Moncloa.

 

Plaja ha compartit quines poden ser algunes d'aquestes decisions. Així, ha exigit que el govern central doni més explicacions per aclarir "qui va ordenar l'espionatge, qui el va permetre i qui en tenia coneixement". No només això, sinó que també ha remarcat la necessitat de desclassificar els documents pertinents per tal d'assolir una major transparència al cas. "Calen moltes més explicacions i moltes més accions. Cal desclassificar la informació, l'assumpció de responsabilitats i transparència", ha avisat.

La Generalitat entra en l'ofensiva judicial

D'altra banda, la portaveu del Govern també ha informat que la Generalitat es personarà com a acusació particular en la causa que està impulsant l'Audiència Nacional contra l'espionatge. No només això, sinó que també ho farà en la causa oberta del jutjat d'instrucció 32 de Barcelona. "Hi ha opacitat i una manca d'informació oficial del govern espanyol. Encara existeixen interrogants sobre la taula, i la Generalitat té molt poca informació sobre aquest cas". És precisament per això que la institució catalana ha considerat "convenient" fer aquest pas als tribunals amb l'objectiu de "vetllar de la millor manera possible pels interessos de la Generalitat i dels seus servidors públics".