La plataforma Stop JJOO volia fer una demostració de força i ho ha aconseguit amb una manifestació històrica pel que fa a l'assistència en una zona com aquesta. Aquest diumenge milers de persones -1.500 segons els Mossos d'Esquadra i 5.000 segons l'organització- s'han traslladat fins a Puigcerdà per manifestar-se contra el projecte que la Generalitat està preparant per acollir els Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. D'aquí dos mesos i uns dies la població del territori tindrà l'oportunitat de decidir mitjançant una doble consulta la seva posició sobre els Jocs pels quals el Govern aposta, i la plataforma en contra d'aquest projecte ja ha engegat oficialment la campanya pel 'no' amb aquesta manifestació que ha recorregut els carrers de la capital de la Cerdanya.

 

La protesta, on moltes de les persones hi han accedit a través d'autobusos organitzats per l'Assemblea Nacional Catalana, s'ha traslladat pel centre de Puigcerdà durant una hora i mitja amb proclames com '30 dies de festa, 30 dies de misèria', 'Lluita rural contra el capital' o 'La terra no té preu, lluitem pel Pirineu'. La manifestació ha estat acompanyada de cartells contra els macroprojectes, però també amb estelades o banderes de formacions de l'Esquerra Independentista com Arran, La Forja o Endavant, i també hi hagut temps per discursos d'Unió de Pagesos i de la plataforma Stop Jocs Olímpics d'Aragó.

plataforma stop jjoo aragó manifestació Puigcerdà Carme Rocamora
Plataforma Stop JJOO Aragó / C.R

Un cop arribats a una plaça del Call que ha quedat plena de gent, una de les portaveus de la plataforma, Helena Guillén, ha començat la seva intervenció exigint un canvi de rumb cap a un model més sostenible, capaç de millorar les condicions de vida de les persones i preservar uns serveis públics de qualitat. A més, ha assegurat que mobilitzacions com la d'avui no van només d'una oposició contra els Jocs Olímpics d'Hivern, sinó que també va de lluites compartides contra projectes amb un model similar, com el Hard Rock de Tarragona o l'ampliació de l'Aeroport del Prat.

'Els Jocs no aporten res, Pere Aragonès'

El també portaveu Bernat Lavaquiol ha assegurat en el seu torn que projectes com el dels Jocs Olímpics no estan pensats per la gent del territori, sinó per "enriquir els cacics de sempre", i ha aprofitat la seva intervenció per fer valdre les seves reivindicacions: "Nosaltres som els que volem feines de qualitat, els que volem que el Pirineu sigui alguna cosa més que la zona d'esbarjo de l'àrea metropolitana. Volem que les nostres ramaderes, els nostres pagesos i les nostres cooperatives tirin endavant, que tinguem centres de recerca, estudis, carreteres entre valls, bons accessos als pobles, telecomunicacions i una xarxa de transport públic eficient", ha reivindicat Lavaquiol, que ha acusat al Govern de Pere Aragonès d'aplanar el terreny a aquells que condemnen el territori a "feines temporals, precàries i mal pagades". 

"Som els del 'no' a aquest model, Pere Aragonès, això no funciona així. La gent del Pirineu ens mereixem escoles, hospitals i carreteres perquè som habitants amb els mateixos drets que la resta. I en aquesta defensa ens hi trobaran de cara", ha sentenciat Lavaquiol, enmig de crits del públic que xiulava contra Aragonès i que de sobte ha cridat: 'Els jocs no aporten res, Pere Aragonès'

Bernat Lavaquiol Stop JJOO / Carme Rocamora
Bernat Lavaquiol / C.R

El portaveu de la plataforma ha tancat la seva intervenció reivindicant que ells són els de la lluita per alçar la veu pel dret a l'habitatge, pel treball estable, pels drets de la gent: "Avui hem desbordat la Cerdanya. I el 24 de juliol, si després de la demostració de força d'avui Pere Aragonès no ha tingut la decència de retirar la candidatura, doncs també desbordarem les urnes", ha avisat Stop Jocs, que ha cridat a l'alegria i l'organització popular davant del seu "xantatge i la seva imposició". 

Assistència política

A la manifestació hi han assistit diputats dels dos partits que s'oposen al projecte al Parlament, la CUP i els Comuns. La diputada cupaire Dolors Sabater ha exigit al Govern que de forma urgent aturi "el disbarat" dels Jocs d'Hivern, però també ha interpel·lat a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a qui ha acusat de romandre en silenci front aquest "despropòsit". Al seu temps la líder dels Comuns Jéssica Albiach ha acusat al Govern d'estar amagant informació sobre el projecte i obligant a la ciutadania a votar en una consulta sense suficient coneixement. Entre els assistents també hi havia els diputats d'ERC Rubén Wagensberg i Jenn Díaz, dues veus discordants dins d'ERC amb la proposta dels Jocs Olímpics apuntalada per la consellera republicana Laura Vilagrà. 

La manifestació ha tingut lloc cinc dies abans que s'acabi el termini imposat pel Comitè Olímpic Espanyol (COE) perquè la Generalitat i el govern de l'Aragó arribin a un acord. El divendres 20 de maig, ha estat el dia fixat pel president del COE perquè hi hagi un acord respecte a la candidatura dels Jocs Olímpic d'Hivern de 2030. 

manifestacion contra juego olimpicos puigcerda carme rocamora
Capçalera manifestació 'Per un Pirineu Viu' / C.R