Despreocupat. Així és com s'ha mostrat el líder del PSC, Salvador Illa, aquest dimarts sobre el darrer ultimàtum del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè la conselleria d'Educació apliqui ja el 25% de castellà a les aules. Ahir ja van ser els independentistes que van posar el crit al cel per una nova sentència que posa de manifest la desprotecció en què es troba el català i l'amenaça real que té el castellà d'incrementar la seva presència a les escoles. De fet, la diputada dels socialistes, Esther Niubó, ja va remarcar que ells aposten per complir la sentència judicial del TJSC, però ha manifestat que l'acord per modificar la Llei de Política Lingüística "permetia complir-la amb més flexibilitat i aplicant criteris pedagògics essencials".

Avui ha estat el torn de Salvador Illa, qui ha defensat que "no passa res perquè hi hagi una matèria addicional en castellà". En la mateixa línia que la seva companya de partit, ha defensat que les resolucions judicials s'ha de complir "agradin o no", i ha carregat contra la "inacció" del Govern. Ahir mateix, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va assegurar que les escoles no hauran de fer cap canvi, i que la conselleria presentarà un recurs de reposició a la interlocutòria del TSJC. El conseller també va carregar contra aquesta nova interlocutòria, que és "aberrant a nivell pedagògic i jurídic", i que legitima un tercer, en referència a l'associació Asamblea Escuela Bilingüe, que és l'entitat que va sol·licitar l'execució forçosa de la sentència. Cambray creu que aquesta no està "legitimada" per a fer-ho.

També ha sumat pressió a Junts. Tot plegat després que la setmana passada, la formació de Carles Puigdemont ajornés novament l'acord pel català pactat entre el PSC, ERC, Junts i Comuns. Malgrat que la intenció de les quatre formacions era tirar endavant la modificació de la Llei de Política Lingüística a principis d'abril (després de l'acord assolit a finals de març), tampoc ho farà en el ple d'aquesta setmana al Parlament. I és que la setmana passada, la Junta de Portaveus va decidir no incloure'l al calendari. El portaveu d'En Comú Podem, David Cid, havia proposat a la reunió que aquesta qüestió s'abordés ja, però cap altre grup parlamentari s'hi va sumar, després que Junts tornés a demanar més temps per a arribar a una decisió sobre el seu posicionament i que hi hagués consens social. Illa ha recordat que Junts s'ha desmarcat d'aquest acord. "Defensar el català no implica atacar el castellà com alguns fan", ha llançat.

Termini de 15 dies

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va emetre ahir una interlocutòria en la qual requereix al Departament d’Educació que “compleixi de forma immediata” i en un màxim de 15 dies la sentència del 25% del castellà en tots els centres educatius de Catalunya, que va dictar la mateixa secció 5a de la sala contenciós administratiu del TSJC. Aquesta decisió és conseqüència de la legitimació, en opinió del tribunal, de l’associació Asamblea Escuela Bilingüe que en va sol·licitar l’execució forçosa. Això no obstant, dos dels cinc magistrats del tribunal han expressat, en un vot particular, que no s'havia d'haver acceptat l'entitat com a part. El tribunal ha desestimat la sol·licitud d’execució forçosa del partit ultra Vox i d’alguns diputats del Parlament per manca de legitimitat. Es dona la circumstància que l’Advocacia de l’Estat havia demanat al tribunal que abans d’executar, avalués si la Generalitat amb les dues reformes anunciades donava compliment a la resolució del 2020 i ratificada pel Suprem el 20 de gener passat.