Tot i que no l'ha esmentat, el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha volgut dirigir-se al president a l'exili, Carles Puigdemont, en el seu discurs a la Festa de la Rosa que s'ha celebrat aquest diumenge després que el 2020 es cancel·lés per la irrupció de la pandèmia de la covid-19.

"Ningú trencarà el diàleg perquè és el que volen els catalans. Ningú a Catalunya, Espanya o Europa està per sobre de la llei", ha dit fent referència a les acusacions de Puigdemont contra l'Estat després de ser detingut dijous passat en la seva arribada a L'Alguer, a l'illa de Sardenya.

Amb aquesta afirmació, Illa també ha volgut respondre a les declaracions que Puigdemont va fer concretament sobre la taula de diàleg, en què va acusar el govern espanyol de només voler parlar amb aquells que li donen suport parlamentari i participa en l’operació diàleg”. "El problema de la taula no està a la part catalana, sinó al costat de Sánchez", va afegir.

Illa també ha tornat a reclamar per enèsima vegada al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que convoqui una taula de partits catalans perquè, al seu parer, "el que fa falta sobretot és un diàleg entre catalans". Per a Illa, aquest espai ha de tenir un límit: "Respectar el marc competencial que ens hem donat".

Aixi doncs, Illa ha cridat a "obrir una nova etapa" en què "ens hem de dir la veritat". "Dir en públic el que es diu en privat", ha comentat apuntant a l'independentisme. "Catalunya necessita unir-se i necessitem polítiques que ens uneixin, no que ens divideixin amb horitzons impossibles", ha indicat tancant la porta al referèndum.

Iceta clausura per darrer cop

El primer secretari del PSC i ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha estat l'encarregat de clausurar l'acte per darrer cop, com ell mateix ha dit, ja que el proper mes de desembre serà rellevat al capdavant de la formació pel mateix Illa, si així ho ratifiquen les bases

Iceta, que ha dedicat bona part de la seva intervenció a lloar la figura d'Illa, també s'ha referit a la detenció de Puigdemont, tot i que també sense esmentar-ho explícitament. "No ens deixem distreure per tempestes en gots d'aigua que s'acaben en 48 hores", ha dit tot defensant el diàleg, el qual, ha alertat, "té molts adversaris però també molts partidaris".

La ministra de Transports, Raquel Sànchez, qui fins fa pocs mesos exercia d'alcaldessa de Gavà (Baix Llobregat), també ha volgut defensar el diàleg i ha apuntat que hi ha una part "important" de l'independentisme que, com la seva formació, "també està rebutjant la via unilateral perquè no és viable ni desitjable".

Sànchez també ha carregat durament contra el PP, partit al que ha acusat de ser "el pitjor enemic d'Espanya". De fet, la ministra ha comparat "la dreta més radical" i l'independentisme per ser, segons la seva opinió, "sectaris i excloure la meitat de la població".

 

Imatge principal: el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, en el seu discurs a la Festa de la Rosa / Foto: PSC