El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha demanat a ERC i a JxCat que afrontin la negociació per a l'eventual investidura de Pedro Sánchez amb "realisme i pragmatisme", per arribar a un acord dins del "marc de convivència". En una entrevista amb EFE, aquest divendres el cap de l'oposició a Catalunya ha confiat que es trobarà el camí perquè les negociacions "arribin a bon port" i Sánchez pugui ser investit. Alhora, ha instat els partits a iniciar la primera fase de les converses amb "discreció, serenitat i tranquil·litat".

Per a Illa, els resultats de les eleccions generals del 23 de juliol passat són "clars i contundents" a Catalunya i donen "poc marge a la interpretació". "Catalunya ha dit, amb nitidesa, 'no' a un govern de PP i Vox, a un govern de dretes, i ha dit 'sí' a la convivència, al diàleg, a un govern liderat per Pedro Sánchez. I ha dit 'sí' també a ser una palanca d'avanç, a ser una palanca perquè avancem en els quatre anys vinents", ha remarcat el socialista. En aquest sentit, Illa ha reclamat a la resta de partits que "interpretin bé" i facin una lectura "objectiva, serena i freda" dels resultats que van llançar les urnes el 23J passat i que, en conseqüència, contribueixin a articular "un govern central que representi aquesta Espanya plural i diversa".

Avançar "dins la convivència"

Sobre les condicions d'ERC i JxCat per facilitar la investidura de Pedro Sánchez —els primers plantegen el traspàs de Rodalies, solucionar el dèficit fiscal i seguir avançant en la taula de diàleg, mentre que els segons reclamen "amnistia i autodeterminació"—, Illa no ha entrat a valorar les demandes. Tot i això, ha afirmat que "hi ha un marc de convivència que cal respectar. Del que es tracta és d'avançar dins d'aquest marc de convivència". "Mantindre'm una actitud de màxima discreció i màxima prudència, cal deixar treballar, és normal després d'unes eleccions que hi hagi uns processos de diàleg entre diferents actors polítics", ha afegit.

Enalteix el "coratge" de Sánchez

D'altra banda, Illa ha replicat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha reclamat "coratge polític i valentia" a Pedro Sánchez de cara a la negociació per a la seva investidura. El primer secretari del PSC ha subratllat que Sánchez "té acreditada una actitud d'implicació, coratge i de determinació per Catalunya" i ha apel·lat a les forces independentistes que sàpiguen "estar a l'altura" de les circumstàncies i de la "voluntat expressada a les urnes pels ciutadans". Després de reivindicar la seva aposta per la política útil a Catalunya, ha demanat als altres partits que també l'exerceixin: "No vull semblar immodest, però m'agradaria que aquesta actitud d'ajudar la tingués tothom respecte al govern d'Espanya". 

Santi Vila, un encert

Salvador Illa també ha aplaudit aquest divendres el fitxatge de l'exconseller Santi Vila per presidir el Comitè Assessor d'Infraestructures creat per l'Ajuntament de Barcelona, ja que és “encertat” seleccionar les persones per les seves "capacitats professionals i tècniques". Illa ha reaccionat així a la decisió de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, de situar Vila, exconseller de Convergència i del PDeCAT, al capdavant del nou Comitè Assessor d'Infraestructures, un òrgan consultiu que desenvolupa continguts orientats a donar veu pròpia al consistori sobre aquesta temàtica que puguin tenir una repercussió en el futur de la ciutat.

"Em sembla encertat. Les persones que se seleccionen per a una determinada responsabilitat han de ser seleccionades sobre la base de les seves capacitats professionals i tècniques, al seu currículum de servei públic", ha destacat Illa, per a qui està "més que acreditat" que Vila té els "coneixements i experiència" adequats per al càrrec. A més, segons el líder del PSC, aquest fitxatge té una "visió inclusiva, amb una voluntat de sumar", perquè suposa incorporar una persona que "no ve de la mateixa família política" que l'alcalde socialista de la ciutat. "Em sembla molt bé, va en bona direcció", ha conclòs Salvador Illa.