Els darrers 10 anys s'han perdut i el procés és el principal culpable de tots els problemes derivats de la crisi immobiliària del 2008 i de la crisi de la Covid-19. Així de contundent i simple ha estat la conclusió a la qual ha arribat aquest dimarts el candidat del PSC, Salvador Illa, en una taula rodona amb els responsables del partit en Salut, Educació i Polítiques Socials.

"Els Governs [independentistes] han tingut prioritats equivocades que es basaven en aïllar-nos del món i independitzar-nos. Totes les energies dels Executius han estat centrades en coses que dividien la gent i en buscar repúbliques imaginàries on màgicament tot aniria molt bé", ha etzibat Illa.

El líder socialista també ha fet referència a la resposta que tant el govern de la Generalitat com el d'Espanya a la crisi del 2008, que al seu entendre va ser "equivocada" per basar-se en "l'austeritat, les retallades sostingudes en el temps i el deteriorament del sistema públic". "I vull recalcar que aquests anys al Govern hi ha hagut partits que es diuen d'esquerres", ha retret amb un punt d'ironia, en clara referència a ERC.

Acompanyant el candidat hi havia els diputats Assumpta EscarpEsther Niubó i Raúl Moreno, responsables socialistes en Salut, Educació i Polítiques Socials respectivament. Tots tres han dibuixat un escenari gairebé apocalíptic que, al seu parer, és resultat de la barreja entre les aspiracions nacionals i la incompetència de l'independentisme.

Denúncies i propostes

Escarp ha denunciat que "la ciutadania ha perdut serveis", "han augmentat les llistes d'espera", "els professionals han perdut la seva retribució i ha augmentat la seva precarietat" i s'han abandonat "les inversions en infraestructures i la digitalització" del sistema. Al torn de propostes, Escarp ha promès arribar al 7% del PIB en Salut en els pròxims 4 anys, que l'atenció primària tingui un pes del 25% en el pressupost de Salut -ara en té un 13%, ha denunciat- i un pla de xoc contra les llistes d'espera.

Niubó ha acusat l'independentisme d'"oblidar les polítiques pilars de l'estat del benestar" posant com a exemple que la inversió de PIB en Educació està en el 2,8% "quan segons la llei hauria d'estar al 6%". També ha recordat que l'alumnat pobre "repeteix tres cops més". Igual que Escarp, al torn de propostes Niubó ha apostat per "l'universalització de les escoles bressol, potenciar l'ensenyament d'anglès i modernitzar i augmentar les places de Formació Professional". També ha reclamat "desplegar" el pacte contra la segregació escolar.

Per últim, Moreno ha criticat que "Catalunya ha estat la comunitat autònoma que més ha retallat i la que més lentament ha començat a revertir les retallades". Com a solució, entre altres coses, ha promès coordinar-se millor amb els serveis d'habitatge, reforçar els serveis socials municipals i "intentar que el sistema sigui eficient", fent esment a la crisi de les residències durant l'alerta sanitària.