Salvador Illa continua defensant una de les poques propostes que té per desencallar el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat, el que ell anomena "diàleg entre catalans". El líder del PSC ha reiterat avui aquesta petició al Govern de la Generalitat per reunir els partits polítics catalans en la seva taula de diàleg particular, ja que, considera, si aquesta no es dona, la mesa de negociació amb el govern espanyol estarà basada en un "diàleg coix". 

De viatge a Mallorca, on s'ha reunit amb la presidenta socialista de les Balears, Francina Armengol, Illa ha assegurat que al país es respira "un clima polític diferent" d’ençà de les eleccions del 14-F i que la població ja té ganes de "girar full". L'exministre de Sanitat ha aprofitat l'ocasió per renyar Aragonès per la seva absència a les trobades multilaterals, com ara la conferència de dirigents autonòmics de finals de juliol a la que el president va rebutjar assistir.

Catalunya "ha d'estar molt més present" en els debats "per una Espanya diversa", ha dit Illa, afegint que el país "ha de participar, a través de les seves institucions, en tots els fòrums multilaterals, sense renunciar als bilaterals". 

Interès pels pressupostos 

El líder de l'oposició també s'ha pronunciat sobre els pressupostos catalans, denunciant que és una "anomalia molt greu" que la majoria independentista del Parlament no sigui capaç de superar uns comptes prepandèmia i tampoc sàpiga arribar a un acord per crear-ne unes de noves. En aquest sentit, s'ha tornat a dirigir al president Aragonès per recordar-li que es va "comprometre" a fer uns nous pressupostos en la seva legislatura. 

Ahir, en canvi, en declaracions a Catalunya Ràdio, va temptar ERC amb un possible acord en aquest sentit: "Quan se'ns busca per resoldre els problemes de la ciutadania, se'ns troba", va dir. Avui, en la mateixa línia, ha dit que "sempre defensarà els interessos de Catalunya". 

Pel que fa als pressupostos de l'Estat, pels quals el govern espanyol podria necessitar el suport d'Esquerra, Illa ha reclamat una actitud "responsable": "Si un sempre es posa en el 'no' i ho vol aprofitar tot per a desgastar el govern, després no es pot omplir la boca de sentit d'estat". I ha afegit que "en circumstàncies inèdites" tothom ha d'esforçar-se. Ahir, concretament, va animar els republicans a facilitar-ne l'aprovació per "responsabilitat". "Estic entossudit a sumar i a construir", va indicar. 

Suport a Font 

Entre les reunions d'Illa a Mallorca destaca la que tindrà amb Patrícia Gómez, consellera de Salut de Balears, amb qui va tractar durant la seva etapa de ministre. En aquest sentit, ha volgut destacar la bona gestió de la pandèmia que s'ha fet a l'arxipèlag, i a més, manifestar el seu suport a la directora de Salut Pública, Maria Antònia Font. Ella va ser la responsable de dictar el confinament pels estudiants del macro brot de final de curs, encara que haguessin donat negatiu, i ha estat imputada per detenció il·legal després de la denúncia de la família d'un estudiant.