La directora general de Salut Pública del Govern balear, Maria Antònia Font, ha estat citada pel jutjat d'instrucció 12 de Palma, en qualitat d’investigada, pel confinament obligatori que les Illes van imposar en joves que hi havien viatjat a Mallorca pel final de curs i que havien estat en contacte amb infectats de covid-19 pels brots massius entre estudiants a finals de juny

Segons ha confirmat el Govern, Font ha estat citada pel jutjat perquè presti declaració arran d'una querella imposada per la família d'un dels joves confinats. En aquesta se li atribueix el delicte de detenció il·legal. I és que va ser ella l'encarregada de signar la instrucció de la Conselleria de Salut perquè es confinés a tots els estudiants que havien estat contactes estrets, tot i haver donat negatiu a les proves per detectar la covid. 

Salut, després de conèixer la imputació de la seva directora general, ha manifestat el seu "respecte per totes les actuacions del poder judicial" i s'ha posat "a disposició" de la jutge instructora. Així ho ha indicat en un comunicat en què continua defensant la seva manera d'abordar el macrobrot, considerat que l'actuació va ser "proporcionada". 

Suport psicològic als estudiants 

En total, des del 25 de juny,  Balears va confinar uns 200 joves en aquestes circumstàncies a l'hotel Bellver de passeig marítim de Palma, entre fortes queixes dels estudiants que denunciaven que el Govern els havia segrestat. Per això, van difondre vídeos criticant la seva situació i es manifestaven des dels balcons de l'hotel. Fins i tot van rebre el suport d'algunes persones que trobaven injust el seu confinament, la majoria de les quals eren negacionistes de la pandèmia.

Mallorca barco estudiantes brote Covid EfeEls estudiants van abandonar Mallorca en vaixell / Efe 

Francina Armengol, presidenta de les Illes, va defensar la seva gestió a les xarxes, assegurant que s'havia pres per una qüestió de salut pública, ja que la positivitat dels seus tests va arribar al 26%. És a dir, un de cada quatre donava positiu a les proves i per això considerava més prudent que es mantinguessin aïllats.  A més, durant la seva estada, els estudiants van rebre suport psicològic per part d'un equip de professionals de la Creu Roja. 

Actuació desproporcionada 

Després que les famílies denunciessin que se sentien desemparats per la desinformació sobre l'estat dels seus fills i sobre quan es podria produir finalment la seva tornada a casa, un jutjat contenciós va anul·lar l'ordre. La sala va considerar que la mesura restrictiva de la seva llibertat de moviment no estava prou justificada. La Fiscalia, també havia demanat acabar amb el confinament, ja que el considerava desproporcionat i  fora "de la legislació vigent". 

 

Després de conèixer que la mesura havia estat anul·lada, la majoria d'estudiants van sortir de l'hotel i es van desplaçar en vaixell fins a València, des d'allí es dirigirien fins al seu lloc de procedència. El desplaçament entre l'hotel i el vaixell es va fer en grups bombolla, ja que van compartir el trajecte amb altres viatgers. Amb tot, però, només 30 dels estudiants van accedir a fer-se un test d'antígens voluntari abans de marxar, i en arribar al port de València 14 van donar positiu. 

A la imatge principal, estudiants es manifesten als balcons de l'hotel Bellver / Efe