Un dels plats forts on el candidat del PSC, Salvador Illa, promet més canvis és en l'àmbit de la sanitat. De fet, ja ha avançat que la consellera de Salut, si guanya, será Olga Pané, gerent de l'Hospital del Mar. Un dels pocs noms que ha revelat.

Però, malgrat tot, el seu programa està errat. En un fil a twitter on exposa fins a sis propostes per millorar el sistema, ensopega amb una de bàsica i afirma: "Posarem en marxa l'Agència de Salut Pública de Catalunya. La coordinació entre totes les administracions és fonamental". Una Agència que ja existeix.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) està adscrita al Departament de Salut mitjançant la Secretaria de Salut Pública, que té el rang orgànic de secretaria general. En ella, s'integren al Departament de Salut, a través de la Secretaria de Salut Pública i té tres òrgans constituïts: la Comissió Interdepartamental de la Sida a Catalunya, la Comissió Interdepartamental sobre Drogues i el Comitè Executiu de Catalunya per a la Prevenció, el Control i el Seguiment de l’Evolució d’una Possible Pandèmia de Grip.

Aprovada des del 2019

Per a més inri, el màxim responsable d'aquesta és el Secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, de qui Illa ha admès que està "molt content per la bona feina feta amb la gestió de la Covid-19" i ha assegurat que pensa mantenir-lo en el seu lloc de feina. Un lloc que desconeix. Aquesta Agència va ser aprovada per l'actual consellera de Salut, Alba Vergés, el juliol de l'any 2019. El Parlament va aprovar el projecte de llei per a crear aquest ens, que s'encarrega de la protecció i la promoció de la salut, de la prevenció de la malaltia i de la vigilància de la salut pública.

L’Agència també va guanyar elements de descentralització territorial amb la creació dels serveis regionals. Per la seva banda, Illa, que ve d'una recent etapa com a ministre de Sanitat, no ha esmenat l'errada però sí ha rebut la crítica massiva a través de twitter. També la dels seus rivals polítics, com l'alcalde de la Seu d'Urgell per Junts i metge especialitzat en pediatria, Jordi Fàbrega, que li recorda: "Ja existeix i la dirigeix el doctor Argimon".