El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha vaticinat que tots els partits acabaran seient a la taula de diàleg, també Junts, ha especificat, després que la formació de Carles Puigdemont no participés a la reunió d'ahir per les desavinences amb ERC a causa de la designació dels seus representants.

"Tots haurem de seure a la taula de diàleg perquè no hi ha un altre camí. És veritat que Junts expressa una opinió d'una part de la societat catalana rellevant. I per tant, s'ha de comptar amb ells, com també s'ha de comptar amb la meva formació política, que va guanyar les eleccions, com també hem de comptar amb el PP. Jo crec que hem de ser-hi tots", ha apuntat en una entrevista a la SER Catalunya.

Illa s'ha mostrat satisfet pel fet que ahir ambdós presidents, Pere Aragonès i Pedro Sánchez, diguessin que el diàleg "ha de ser sense terminis". En aquest sentit, ha aclarit que rebutjar terminis "no significa que hagi de ser lent, però és definitori d'una actitud" d'escolta per abordar la situació. Illa ha recordat, doncs, que el procés de diàleg és complex, ja que les posicions estan molt allunyades.

El cafè amb Sánchez

Sobre el cafè que va prendre ahir amb el president del govern espanyol mentre ministres i consellers estaven reunits a la taula de diàleg, Illa ha revelat que va trobar Sánchez "convençut de mantenir l'aposta pel diàleg" i "convençut que el sentiment majoritari a Catalunya i Espanya és de posar les energies per a la reactivació econòmica sense deixar ningú enrere". En aquest sentit, Illa ha afirmat que des de la seva formació "aprecien" un "canvi de fons en la societat catalana", lent però hi és, ha dit.

Sanchez Illa cafè @oscarlopeztwit

Illa i Sánchez prenen un cafè mentre la taula de diàleg està reunida / Foto: @oscarlopeztwit

Pel que fa a la pugna entre els socis del Govern, Illa ha destacat que no ha sorprès els socialistes, i ha remarcat que han repetit una fórmula d'executiu que no ha funcionat i que ja va portar a un avançament electoral.

El cap de l'oposició ha tornat a insistir que el diàleg entre el govern espanyol i el català s'ha de complementar amb un diàleg entre els partits amb representació al Parlament. Tanmateix, els republicans ja han tancat la porta a aquesta opció.

Per últim, Illa ha recordat que es va oferir per negociar els pressupostos per aquest any, i també pels del vinent, que són els que finalment farà el Govern. "El normal seria que la majoria de la investidura tirés endavant els pressupostos, però veurem què passa. Jo no em nego a negociar-los", ha dit.

 

Imatge principal: el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa / Foto: ACN