La sequera comença a acaparar el protagonisme. El Parlament ha estat l'escenari aquest dijous d'una nova sessió de control al Govern, en què els problemes hídrics han encès gran part del debat entre PSC, ERC i comuns. Malgrat la seva entesa en matèria de pressupostos, els quals s'aprovaran definitivament divendres, la sequera els ha enfrontat en aquesta anòmala jornada parlamentària (el ple, previst habitualment per dimecres, es va desplaçar fins avui per evitar coincidir amb el 8 de març).

Salvador Illa, que primer ha començat la seva intervenció compartint el seu "desig i esperança" perquè plogui, aviat ha intensificat la seva ofensiva. En una advertència directa contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el líder socialista li ha recordat que és la seva obligació "preparar el país per al pitjor escenari". Posteriorment, ha carregat amb duresa contra la "inacció" de l'executiu, i ha jugat amb les paraules per retreure-li una "sequera d'inversions". "Assumeixin les seves responsabilitats i mirin menys al cel i més als embassaments", ha dit. I, repetint l'avís que ja va manifestar ahir durant una visita a la dessalinitzadora d'El Prat de Llobregat, li ha recriminat que el decret del Govern per la sequera "sigui més de sancions i no d'inversions".

Salvador Illa i Pere Aragonès ple Parlament / Carlos Baglietto
Salvador Illa intervé al Parlament / Foto: Carlos Baglietto

Per la seva banda, la líder dels comuns ha barrejat en el debat la polèmica al voltant dels macroprojectes que, tot i no figurar en l'acord de pressupostos, el Govern ha pactat amb el PSC. "En una situació de sequera greu, creu que és bona idea posar en marxa el Hard Rock, que consumiria la mateixa aigua en un any que L'Hospitalet de Llobregat, o ampliar l'aeroport i portar 20 milions de turistes més?". Jéssica Albiach ha exigit "valentia" a l'executiu per abandonar els "projectes faraònics" i posar en marxa una planificació ecològica. "Ens hem de preparar pels reptes que venen, i dubto que un casino o milions de turistes responguin als objectius", ha sentenciat.

Jéssica Albiach ple Parlament / Carlos Baglietto
Jéssica Albiach al Parlament / Foto: Carlos Baglietto

Pere Aragonès, preocupat per la sequera

En la seva rèplica, el president de la Generalitat ha assegurat que la sequera el preocupa "moltíssim" després de 29 mesos en què no ha plogut de manera suficient. Tant és així, que Pere Aragonès ha proposat posar en marxa, al llarg de les pròximes setmanes, una cimera monogràfica dels grups parlamentaris per abordar la qüestió hídrica. La voluntat d'aquella jornada serà compartir les mesures que ha activat el Govern i ajudar a conscienciar els consumidors de l'aigua de la perillosa situació. Això sí, també ha advertit, en la seva rèplica a Salvador Illa, que en l'actual context seria "un error fer una guerra de l'aigua".

ERC també s'ha volgut penjar la medalla de la resposta del Govern contra la sequera, després que la setmana passada s'activés la fase d'excepcionalitat. El president del grup parlamentari republicà, Josep Maria Jové, ha remarcat les decisions de l'executiu, que han evitat que la sequera provoqui més problemes dels que ja causa. Pere Aragonès ha assegurat que "el Govern no es desperta ara", i ha remarcat que l'experiència del 2008 permet dibuixar la línia que s'ha de seguir. Entre d'altres ajudes que ha explicat per fer front a la sequera, hi ha els 700 milions pel cicle de l'aigua inclosos als pressupostos, l'aposta per activar els recursos hídrics provinents de les plantes dessalinitzadores i regeneradores, i inversions a les conques del Besòs i del Llobregat.

Junts i la CUP, amb l'educació i els pressupostos

Per la seva banda, Junts ha decidit aparcar el debat de la sequera per centrar-se en l'abandonament escolar. El president del grup parlamentari, Albert Batet, ha recordat que "més recursos no significa sempre millors resultats", i ha recriminat la deixadesa de funcions i la manca de projecte del Govern amb aquesta qüestió. En total, Catalunya registra 97.000 joves que no han acabat l'educació obligatòria i que no estan treballant, l'equivalent a un Camp Nou, com ha apuntat Batet. La interpel·lació ha estat també una oportunitat per assenyalar el conseller Josep Gonzàlez-Cambray, i per exigir un ple monogràfic sobre educació "des de la responsabilitat per afrontar l'abandonament escolar i dotar els joves d'un sistema de valors que el Govern no està posant".

 

La CUP ha incidit en el debat pels comptes, que s'aproven definitivament aquest divendres, però tan sols per reiterar el seu missatge ja habitual: l'aposta per les grans infraestructures, la manca d'inversions públiques en matèries socials i la derrota del Govern amb la renda bàsica universal, que quedarà tombada pel PSC i Junts. Aragonès ha aprofitat per lamentar que els cupaires declinessin entrar a les negociacions amb el Govern i fer pes a la balança de les esquerres. "Quan s'abstenen de participar, els que proposen mesures contràries tenen més força", ha llançat. "Mai s'ha de mirar des de la barrera, sempre s'ha d'entrar al camp a jugar".