El PSC se suma a les crítiques. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha lamentat avui la manera com s'ha fet efectiu el canvi del calendari escolar per a Catalunya. Així, ha assegurat que la decisió no ha estat prou dialogada. "No dic que sigui una mesura improvisada, però ho sembla", ha jutjat. En aquesta línia, ha demanat al Govern "diàleg", afirmant que ja s'hauria d'haver fet aquest exercici de manera prèvia a l'anunci. "M'ha sobtat que aquesta mesura no s'hagi discutit, enraonat i parlat amb representants dels docents i de l'àmbit de les famílies", ha anunciat.

Ha seguit: "Això ha generat molta sorpresa", per la qual cosa pot entendre "les reaccions de disgust" d'aquelles persones que es veuen afectades per una mesura que afirma que té punts a favor i punts en contra. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, juntament amb el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va explicar ahir que s'havia pres la decisió d'avançar l'inici del curs escolar. De cara a l'any 2022-2023, les classes començarien el 5 de setembre per als alumnes d'educació infantil i primària, mentre que per als instituts i la formació professional es reprendrà dos dies després.

Cambray va indicar que la decisió s'havia impulsat amb "criteris educatius" i amb l'objectiu d'alinear-se més amb la resta de països europeus, on les vacances d'estiu són més curtes. “En el nostre sistema els dies de vacances es concentren massa durant l’estiu”, va manifestar. Per altra banda, Aragonès va assenyalar que aquesta mesura és més igualitària i ajuda a la conciliació familiar. Però la decisió ha rebut nombroses crítiques per part de sindicats com USTEC i altres organitzacions.

Mà estesa a Aragonès

Salvador Illa també ha aprofitat les seves declaracions a Lleida per referir-se a la trobada que ha de mantenir amb Aragonès la setmana que ve. En aquest sentit, s'ha ofert al president de la Generalitat per arribar als acords necessaris i dialogar en qualsevol àmbit que requereixi grans pactes. "Mà estesa i esperit constructiu per arribar a acords amplis que desencallin problemes", ha afirmat.

Ha avisat que les coses no van bé a Catalunya, però que donarà l'oportunitat a Aragonès d'explicar-se. "Les coses s'han de fer d'una altra manera. Estem treballant per mostrar a la societat catalana que hi ha un Govern que no funciona", però creu que això no impedeix als socialistes donar una oportunitat per fer una política d'oferiment i de mà estesa. Així, ha recordat que ahir mateix va votar-se la renovació de diversos càrrecs caducats, com ara la Sindicatura de Comptes, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya, l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades i el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, una mesura pactada precisament entre Esquerra Republicana, Junts i el PSC.

Els comuns exigeixen la compareixença de Cambray

El canvi de calendari escolar tampoc ha agradat als comuns, que han registrat avui una petició perquè Cambray comparegui en comissió parlamentària per explicar la mesura. En un comunicat, els liles han recordat que el titular d'Educació no va consular el Consell Escolar de Catalunya, i que si ho hagués fet no s'hauria acabat prenent la decisió.