El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha defensat que "no fa falta" celebrar una consulta sobre els Jocs Olímpics d'Hivern 2030 Pirineus-Barcelona. En una entrevista al diari Segre aquest diumenge Illa ha assegurat que hi ha "una voluntat majoritària del territori de fer-los i el que fa falta és treballar en una candidatura guanyadora". "Pot ser que alguns necessitin la coartada d'una consulta i un cert resultat per a manifestar la seva posició, però jo no", ha criticat. El líder PSC ha afirmat que "s'ha d'apostar decididament pels Jocs d'Hivern" i recorda que la primera proposta es va fer de la mà de l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu. A més Illa insisteix en la necessitat de presentar una candidatura conjunta amb l'Aragó. Defensa que el protagonista dels Jocs ha de ser el territori, i ha indicat que "quan un està convençut del seu pes i les seves potencialitats, no té problema a compartir res".

Lambán, pessimista 

La batalla per la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030 no només es lliura dins Catalunya, entre els que volen apostar per aquesta celebració i els que creuen que és un error, sinó també amb l'Aragó. El president d'Aragó, Javier Lambán, ha assegurat en una intervenció al Parlament aragonès aquest divendres que si els dos territoris haguessin de competir per celebrar aquestes Olimpíades hivernals, qui guanyaria seria l'Aragó. Segons ha dit en una intervenció a petició pròpia, estan molt més ben preparats que Catalunya per acollir uns Jocs Olímpics i ha recordat que la ciutat de Jaca, a Osca, ha organitzat diferents esdeveniments internacionals. "Si haguéssim de competir Aragó i Catalunya, una contra l'altra, per l'organització d'uns Jocs, o si una hagués d'assumir el lideratge davant l'altra, no tinc cap dubte que guanyaria Aragó", ha dit Lambán. Amb tot, ha apuntat que "la qüestió no es planteja en aquests termes", insistint que la candidatura, segons ell, o es fa des de la igualtat entre els dos territoris, o fracassarà. En aquest sentit, Lambán s'ha mostrat pessimista i veu complicat que aquesta candidatura s'acabi produint: "Si els digués que soc optimista no estaria dient la veritat". Per altra banda, la plataforma Stop Jocs Olímpics reivindica que tot el procés de la consulta està sent molt opac, i que l'Executiu de Pere Aragonès trama fer una consulta sense haver informat prèviament als veïns sobre les concrecions del projecte.

Majoria independentista 

A la mateixa entrevista, Illa ha negat que la majoria independentista al Parlament sigui operativa, i assegura que "des del meu punt de vista ja s’han trencat". D'altra banda, ha afegit que hi ha una "falta de cohesió" entre els socis de Govern, ERC i Junts, i això els impedeix afrontar els problemes del país. "El discurs sobre blocs existeix, però a la pràctica no s’aplica. En el fons hi ha el fet que la societat catalana està canviant i té altres prioritats". Segons Illa, el punt d'inflexió van ser les eleccions del 2021 i "el canvi pren una dimensió cada cop més gran". Tot i això, assegura que ni és possible, ni contempla un tripartit. "Intento construir una alternativa a un Govern que ni funciona ni funcionarà, per discrepàncies entre socis i perquè tenen un objectiu irrealitzable, que és la independència. "Construir una alternativa és dir a la ciutadania que el camí de l’autodeterminació i l’amnistia no porta enlloc", ha explicat. Illa ha defensat que el que intenta aconseguir és un l'autogovern i un finançament just. "Un govern de PSC i ERC és impossible, però hi pot haver votants d’Esquerra que diguin aquest altre camí és interessant", ha dit.