Coincidint amb el primer aniversari de les eleccions al Parlament del 14-F que van consolidar una majoria absoluta independentista a Catalunya, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, pronunciarà aquest dilluns una conferència al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) per analitzar el moment que viu el país i exposar les perspectives de futur. Aragonès abordarà, segons fonts de presidència, qüestions que afecten a la gestió de Govern, però també la seva proposta sobre com avançar en el procés d’independència de Catalunya. No és, però, una conferència dirigida exclusivament a l’independentisme sinó a la Catalunya sencera, a la qual ja es va referir dimarts durant la sessió de control al Parlament quan va instar a l’independentisme a parlar menys dels seus problemes i més del país.

Fa setmanes que des de presidència es prepara aquesta cita, que ha estat precedida d'una accidentada ronda de reunions amb els partits i les entitats independentistes. I això no obstant, la conferència ha anat a caure en ple pic de tensió entre les forces sobiranistes, després que la inhabilitació del diputat de la CUP Pau Juvillà ha posat en evidència un cop més les profundes diferències estratègiques que els separen. En aquest cas, l’enfrontament ha inclòs un xoc entre el Govern i el Parlament: la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, va desmentir dilluns públicament la presidenta de Parlament, Laura Borràs, que poques hores abans havia assegurat que havia proposat al president un front antirepressiu.

Conferència de país

Aragonès té intenció de plantejar una conferència de país, segons fonts de presidència, centrada en els reptes del Govern però també en la necessitat de reforçar els principals consensos socials i polítics. Dirigida al conjunt de la ciutadania, amb la voluntat de buscar complicitats i explicar el moment que viu el país i les perspectives de futur, asseguren aquestes fonts que avancen que el president plantejarà les seves propostes en qüestions com la llengua, la fi de la repressió o el compromís democràtic, però també en com "seguir avançant" en el camí cap a la independència. De fet, insistirà en l’aposta per la necessitat d’una estratègia compartida per part de la majoria independentista, amb referències al procés de negociació, a l’actitud de l’Estat respecte al conflicte polític amb Catalunya, i al que des de la plaça Sant Jaume es descriu com la "voluntat majoritària" de votar un referèndum d’autodeterminació, així com a favor de l’amnistia

Han estat convidats a l’acte tots els partits polítics, amb l’excepció de Vox. El president del grup parlamentari del PSC, Salvador Illa, ja va confirmar l’assistència de manera pública durant la sessió de control al Govern. També s’hi ha convocat a representants del món social, cultural i econòmic. La previsió és que a la sala oval del MNAC s’hi reuneixin unes 300 persones. La conferència està programada per a les 18,30 hores.

L’objectiu no és fer balanç del primer any de govern, atès que l'executiu es va constituir un 21 de maig. Es tracta d’una conferència molt personal del president, que prepara des de fa setmanes, que durarà poc més de mitja hora, i en la qual també reivindicarà "l’orgull de país" i posarà en valor el que ha fet fins ara la societat catalana per tirar endavant malgrat els moments de complexitat.