El projecte dels Jocs Olímpics d'Hivern continua aixecant polseguera en l'agenda de l'actualitat. Tant ahir com avui diversos grups parlamentaris han plantejat els seus dubtes sobre aquest projecte, i els que han estat especialment crítics són els comuns i la CUP. Els primers no veuen clara la candidatura perquè hi ha molts dubtes per resoldre, mentre que els segons reclamen automàticament abandonar-la. Mentrestant el Govern reivindica que es farà una candidatura seguint criteris de sostenibilitat i que en qualsevol cas, serà la gent del Pirineu qui decidirà si vol o no aquest projecte. Ara bé, com serà aquesta consulta? Mentre que la Generalitat ha anunciat que es farà durant la Primavera, la plataforma Stop Jocs Olímpics d'Hivern reivindica que tot plegat està sent un procés molt opac, i que l'Executiu de Pere Aragonès trama fer una consulta sense haver informat prèviament als veïns sobre les concrecions del projecte.

"No podem votar a les cegues. Sembla que la Generalitat vol que les veïnes votin sense tenir la informació, sense concrecions, per d'aquesta manera tenir un xec en blanc i fer el que vulguin un cop tinguin l'aval", ha lamentat el portaveu de la plataforma, Bernat Lavaquiol, des del faristol del Parlament després d'un matí on s'ha reunit amb diversos grups de la Cambra catalana per expressar les seves demandes. En concret la trobada ha estat amb ERC, Junts, PSC, CUP i comuns: a Vox no els van citar, Ciutadans va excusar la seva absència i el PP ni tan sols va respondre. En aquesta reunió la plataforma contra la celebració d'aquests jocs, que compta amb el suport de personalitats com Kilian Jornet, Quim Torra, Lluís Llach, Ruben Wagensberg o Anna Gabriel, ha fet arribar les seves demandes.

Així, han reclamat que es retiri la candidatura, que es deixin d'invertir diners públics en una candidatura "que no té futur i caurà pel seu propi pes", i que enlloc de continuar amb el projecte olímpic, s'inverteixin totes les energies en un pla de desenvolupament territorial pel Pirineu, un pla "fet pel Pirineu i no des de despatxos de Barcelona", un pla que busqui la diversificació econòmica per tal que les comarques deixin de dependre del sector turístic, un sector que asseguren que genera feines precàries i estacionals.

 

Projecte per elits

Més enllà del reclam que es retiri el projecte i que els partits del Govern no han acceptat, des de la plataforma han reclamat tenir els detalls de com es desplegarà la consulta: "La gent del Pirineu necessita saber quan es votarà i amb quines condicions. No pot ser que es digui que serà a la Primavera i que en canvi ningú del Pirineu tingui informació sobre el projecte", ha lamentat Lavaquiol, que ha retret que mentre els veïns no tenen informació, si s'ha anat a presentar el projecte davant "elits econòmiques, el Círculo Ecuestre i el Cercle d'Economia".

Precisament aquests dies la consellera de la Presidència Laura Vilagrà ha assegurat que estan fent visites al territori per explicar la candidatura. Ara bé, des de la plataforma asseguren que estan sent unes reunions molt superficials que no entren en el detall. És per això que avui han reclamat durant la reunió tant a ERC com a Junts saber tots els detalls del projecte. Segons Lavaquiol, ambdós partits han dit que no tenen aquesta informació perquè l'està redactant un equip. Més enllà d'aquest reclam, Stop Jocs Olímpics ha explicat que la postura dels grups a la reunió ha estat diversa. El PSC considera que no cal fer ni consulta perquè estan a favor dels Jocs Olímpics, i és que al cap i a la fi, el projecte va començar amb el llavors alcalde socialista de Barcelona Jordi Heureu.

Tremosa: una festa

Així mateix, Lavaquiol ha explicat que tant la CUP com els comuns estan en sintonia amb les peticions de la plataforma Stop Jocs Olímpics, i també ha destacat el posicionament del diputat de Junts Ramon Tremosa, que ha tret ferro a l'emergència climàtica: "Ens ha dit que al Congost de Montrebei hi va molta gent i que això ens va molt bé per la gent del Pirineu, i que si s'acaba la neu s'haurà de fer una traca final el 2030 i una festa de comiat de la neu". 

"Plantarem guerra, estan fent el rídicul i el projecte caurà pel seu propi pes" ha tancat Lavaquiol, que ha recordat que en plena emergència climàtica, els informes diuen que només quedaran dues estacions d'esquí a Catalunya en uns 10 anys, i ha avisat que si totes les polítiques que es fan pel Pirineu són orientades al negoci de la neu, d'aquí 10 anys els veïns no tindran de què viure. Es per això que ha insistit en que cal un pla  per potenciar el sector primari i secundari, "perquè la gent pugui viure al Pirineu i no hagi de marxar a buscar feina fora".