El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha carregat contra el Partit Popular, Vox i Ciutadans per sumar-se a la manifestació d'aquest diumenge contra els indults a la plaça Colón de Madrid. L'exministre ha criticat que les dretes no busquin una solució política al conflicte català i ha titllat la convocatòria de "greu error polític". 

En aquest sentit, ha reiterat que els socialistes no canviaran d'opinió per la concentració d'avui ni la recollida de firmes. "Els darrers anys Catalunya no ha avançat. Es un fracàs col·lectiu. Ara m'interessa deixar el passat enrere i obrir un nou temps polític", ha argumentat en una entrevista a RAC1. 

Diàleg sense autodeterminació

Illa ha afirmat que els indults als líders independentistes poden obrir aquesta nova etapa, que ha advertit que haurà de tenir "dues regles, un mètode i una línia vermella" que ha concretat en "el respecte a l'estat de dret".  En concret, ha detallat que les regles hauran de ser "dir la veritat i no generar falses expectatives com una proposta d'amnistia o l'autodeterminació que no es produiran". Pel socialista, són "un gest de magnanimitat, generositat i afirmació de l'estat de dret" per afavorir el "retrobament i la convivència amb una mirada al futur" i que "qui mira a curt termini i als interessos electorals s'equivoca i fa un pèssim servei".

L'exministre ha dit que vol que s'obri el "diàleg" tant a Catalunya com a Espanya. Considera que d'aquesta manera es podrà avançar vers un "procés de retrobament amb els mateixos catalans, els espanyols i els europeus". "El diàleg no ha de ser només entre el govern d'Espanya i el de Catalunya, sinó que Catalunya ha de dialogar amb sí mateixia. Sembla que es vulgui ignorar que una part dels catalans no volem la independència", ha indicat.

A més, ha rebutjat qualsevol mena d'unilateralitat i ha confiat que s'arribarà a un acord dins el marc de la convivència. "Estem a favor que Catalunya voti un acord, estem en contra que voti una ruptura, per tant estem en contra d'un referèndum d'autodeterminació perquè és votar una ruptura", ha assenyalat.

 

Alguns socialistes, a la manifestació

Tanmateix, el govern de Pedro Sánchez pot veure com els seus propis socialistes el desafien a la plaça Colón de Madrid. Militants però també polítics destacats d'aquesta formació defensen que és la societat civil qui convoca la manifestació contra els indults als presos polítics independentistes i per això, consideren que la seva assistència no va lligada a la dreta espanyola del PP, Vox i Ciutadans que sí han confirmat que hi seran.

Unión78, "plataforma cívica" fundada per l'exdiputada d'UPyD Rosa Díez, és l'encarregada d'organitzar la protesta. I, de moment, ja han confirmat assistència alguns membres del PSOE. A tall d'exemple, Francisco Vázquez, exalcalde de la Corunya; Eligio Hernández, exfiscal general de l'Estat; César Antonio Molina, ministre de cultura amb el govern de José Luis Zapatero; o José María Múgica, exmilitant del PSOE i fill de Fernando Múgica, assassinat per ETA. Tot i que aquest darrer ja ha avançat que no es desplaçarà fins a Madrid però dona tot el seu suport.

Imatge principal: El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa / EFE