Salvador Illa a la defensa. El primer secretari dels socialistes a Catalunya s'ha pronunciat avui sobre les polèmiques declaracions de l'alt representant de la Unió Europea en Afers Exteriors, Josep Borrell. El també representant socialista va celebrar aquest dilluns, en roda de premsa, l'actitud del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, dient: "Gràcies a Déu, Zelenski no és un d'aquells líders que fuig amagant-se en un cotxe". Les seves paraules ràpidament van ser enteses com una referència al president Carles Puigdemont, guanyant-se les crítiques dels partits independentistes, tot i que Borrell s'ha afanyat a desmentir-ho.

Ara, ha estat Salvador Illa qui ha decidit pronunciar-se sobre tot plegat. "El senyor Borrell està fent una feina magnífica des del nostre punt de vista, i crec que tots ens n'hauríem de sentir orgullosos", ha afirmat. Ha anat més enllà, descrivint-lo com "el català amb una responsabilitat més important en aquest moment al món", i ha opinat que la seva feina està sent "àmpliament reconeguda per tots els seus col·legues europeus".

 

La polèmica, servida

Carles Puigdemont va respondre aviat a les paraules de Borrell, que semblaven un clar dard cap al president. Així, va contradir les paraules de l'alt representant europeu: "Jo no he estat mai en cap maleter, vaig anar a Brussel·les per denunciar la repressió espanyola". També va replicar molt contundentment la comparació de Borrell: "Es tractava de convertir Barcelona en Kíev?". A més, va lamentar que ara "l'últim que cal" és que la Unió Europea tingui representants tan "irresponsables" com el socialista.

Però Josep Borrell ha decidit pronunciar-se avui sobre el cas, afirmant que no es referia a l'expresident Carles Puigdemont sinó a l'expresident d'Ucraïna Víktor Yanukóvich quan va contraposar l'actitud de l'actual president ucraïnès, Volodímir Zelensky, amb "el líder que va fugir amagat en un cotxe". En una entrevista a la Cadena Ser, ha afegit que no gasta ni un minut del seu temps en pensar en Puigdemont. I ha atribuït les crítiques dels independentistes a "la falta de cultura geopolítica" i al "provincianisme amb què alguns es miren la vida". "Li asseguro que en aquests moments, els que estem 15 hores diàries penjats del telèfon amb mig món fent front a una guerra, l'última cosa que em passa pel cap és Puigdemont", ha insistit.

Armament d'Espanya a Ucraïna

El primer secretari dels socialistes catalans també s'ha pronunciat avui sobre la decisió del Govern espanyol d'enviar armament militar a Ucraïna per tal d'ajudar el país en la seva lluita contra Vladímir Putin després de la invasió russa la setmana passada. Així, ha compartit el seu "ple suport" a la mesura i a "tot el que està fent el govern d'Espanya i el president Pedro Sánchez" en relació amb la guerra. En aquest mateix sentit, ha celebrat que el mandatari espanyol demostri "claredat d'idees" davant la greu situació que viu el continent.

Molts països de la Unió Europea han començat a enviar armes pel seu compte a Ucraïna durant els últims dies. Però, en un context de divisió a La Moncloa, Espanya va descartar fer-ho. El govern central al·legava que ja hi havia una via unitària a través de Brussel·les, el fons de 500 milions d'euros creat per a aquests efectes. Es limitava a proporcionar, pel seu compte, material defensiu i sanitari. Avui, però, ha arribat el cop de volant. En la seva compareixença davant del Congrés, Pedro Sánchez ha anunciat que l'Estat també enviarà "material militar ofensiu a la resistència ucraïnesa" per fer front a la invasió russa.