Enmig de la guerra entre Rússia i Ucraïna que està trasbalsant Europa, l'alt representant de la Unió Europea per a Assumptes Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, durant una intervenció s'ha recordat del president Carles Puigdemont. Borrell amb un to irònic ha dit: "Gràcies a Déu, Zelenski no és un d'aquells líders que fuig amagant-se en un cotxe". Un clar dard a Puigdemont, sense cap motiu previ, que ha deixat florir la rancúnia que li té al president. Puigdemont, tot i recordar que ho fa a "contracor" pels moments tràgics que vivim, ha contradit les paraules de Borrell: "Jo no he estat mai en cap maleter, vaig anar a Brussel·les per denunciar la repressió espanyola". També ha replicat molt contundentment la comparació de l'Alt Representant: "Es tractava de convertir Barcelona en Kíev?". A més, ha lamentat que ara "l'últim que cal" és que la Unió Europea tingui representants tan "irresponsables" com Borrell.

Puigdemont, amb un to molt serios, ha dit que "sembla que algú lamenta que a Barcelona no hi hagués un bany de sang" durant la tardor de 2017. De fet, ha argumentat: "El meu compromís aleshores (1 octubre 2017) i ara va ser prevenir tot esclat de violència, perquè mentre dura pot generar una falsa eufòria, però el pòsit que deixa enverina generacions. He estat criticat per això des de sectors independentistes, però no em pensava que ho seria per Borell". El missatge és clar i s'alinea en el mateix sentit que el del conseller d'Economia, Jaume Giró, que ha arribat a demanar la seva dimissió. 

puigdemont tuit

El president a l'exili tampoc l'ha sorprès molt que "se li escalfi la boca", ja que "és habitual en ell", perquè "se li ha notat que té l'orgull ferit". Puigdemont ha explicat que potser està ferit perquè veu que el país que representa "no compta per massa res" en la gestió de la guerra d'Ucraïna. Per tot això l'ha definit "d'irresponsable" i d'insinuar "una nova política a la UE" pel que fa a Catalunya. "Estic segur que quan arribi el moment, la UE ens farà costat i no pressionarà perquè no fem com ara fa Ucraïna, que defensa el seu dret a l’autodeterminació", ha sentenciat a través de Twitter.

puigdemont tuit

Més enllà, el que està clar és que Borrell ha aprofitat una situació tan crítica com l'actual per tal d'enviar un nou dard cap a Puigdemont. I és que el representant europeu ja ha estat dur en nombroses ocasions amb l'independentisme i els seus líders, fins i tot en moments poc afortunades com l'actual, cosa que ha generat malestar. Una de les persones que li ha respost ha estat el cap de l'oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, que ha estat contundent: "La situació tràgica que viu Europa avui s’explica en bona part gràcies a ineptes com Borrell".

De fet, avui mateix la vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, ha demanat "revisar" el paper de Borrell, un cop hagi passat la crisi actual per la invasió russa d'Ucraïna. "La prioritat és resoldre el conflicte i la crisis, i quan això passi s'haurà de revisar el seu paper com a alt representant de la política exterior de la UE perquè li queda molt gran, i la feina que fa no està en cap cas a l'altura", ha afirmat. A més, ha lamentat la "frivolitat i falta de lideratge" amb les seves declaracions i missatges a Twitter.