ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Molts països de la Unió Europea han començat a enviar armes pel seu compte a Ucraïna durant els últims dies. Però, en un context de divisió a La Moncloa, Espanya va descartar fer-ho. El govern central al·legava que ja hi havia una via unitària a través de Brussel·les, el fons de 500 milions d'euros creat per a aquests efectes. Es limitava a proporcionar, pel seu compte, material defensiu i sanitari. Avui, però, ha arribat el cop de volant. En la seva compareixença davant del Congrés, Pedro Sánchez ha anunciat que l'Estat també enviarà "material militar ofensiu a la resistència ucraïnesa" per fer front a la invasió russa. En la mateixa intervenció també ha anunciat que impulsarà la inclusió de Rússia a la llista de paradisos fiscals o que ha proposat el tancament dels ports a embarcacions amb bandera russa. Durant la sessió hi ha estat present el ministre conseller de l'ambaixada d'Ucraïna a Espanya, Dmytro Matiuschenko, que s'ha endut un llarg aplaudiment del conjunt de la cambra.

 

D'aquesta manera, el president del govern espanyol ha defensat que l'adoptada fins ara era la posició "adequada", perquè "a una amenaça europea cal donar una resposta europea, coordinada i unida". Ha subratllat que "és el que ens va demanar (Josep) Borrell i hem respost a l’instant". Ara bé, dit això, aquest dimecres també ha anunciat que "Espanya lliurarà material militar ofensiu a la resistència ucraïnesa" pel seu compte, com estan fent la resta. Ho ha justificat en resposta a "alguns grups que posen en qüestió el nostre compromís", tot sostenint que "la unitat és fonamental".

Aquest anunci ha provocat el xoc amb Podemos. La ministra i secretària general del partit, Ione Belarra, ha denunciat que l'enviament d'armes només contribueix a l'escalada i ha lamentat que no hi hagi hagut cap referència a les vies diplomàtiques durant el discurs del president espanyol. Un nou gripau que s'empassa el soci petit. No obstant això, la vicepresidenta Yolanda Díaz ja ha tancat files amb la decisió de Sánchez en un intent d'apagar el foc. 

Llista de paradisos fiscals

Més enllà de l'enviament d'armes, Pedro Sánchez també ha anunciat que Espanya impulsarà, tant a la Unió Europea com a l'OCDE, la inclusió de Rússia en la "llista negra" de paradisos fiscals. L'objectiu, ha defensat, és "aïllar Putin, el seu govern i l'oligarquia". La llista europea de paradisos fiscals s'actualitza cada sis mesos, i l'última actualització va tenir lloc justament la setmana passada. Avui en formen part nou països: Panamà, Fiji, Trinitat i Tobago, les Illes Verges, Palau, Samoa, la Samoa nord-americana, Vanuatu i Guam. El dirigent socialista també ha advertit Putin que les sancions vigents es mantindran fins que abandoni Ucraïna i "torni a les fronteres" prèvies a la invasió iniciada fa una setmana.

Més enllà dels anuncis, el president del govern espanyol ha reiterat un mateix missatge: la invasió russa d'Ucraïna "vulnera el dret internacional" i Vladímir Putin representa "els valors contraposats a la Unió Europea", és a dir, l'autoritarisme i la negació dels drets humans. Sánchez ha denunciat que el president de la Federació Russa és una "amenaça directa" a la "integritat territorial de les nacions europees". I hi ha insistit: "La guerra és un intent brutal de Putin de frenar l'espai europeu, basat en valors oposats a l'autoritarisme que representa ell"

Tropes només a la frontera

Com ja han fet els Estats Units o la mateixa OTAN, Pedro Sánchez ha descartat l'enviament de tropes. La prioritat se centra encara avui en la defensa de les fronteres de la Unió Europea i dels aliats. En aquest context, aquest dilluns el Ministeri de Defensa va anunciar que les Forces Armades reforçaran el contingent espanyol que ja hi ha actiu a Letònia, a la frontera amb Rússia, amb un total de 150 militars. Aquests 150 militars se sumen, doncs, a la feina dels 350 homes i dones que actualment ja són al país bàltic. Un reforç que s'impulsa exclusivament dins del marc de l'OTAN, ja que el contingent s'afegeix al Battle Group de l'aliança internacional. Es tracta d'un operatiu que participa en la missió Enhanced Forward Presence (eFP), i que precisament té la intenció de fer efectiva la dissuasió davant de qualsevol agressió russa als països bàltics.

Sacrifici

Sánchez també ha abordat les possibles conseqüències econòmiques de la guerra de Putin a Ucraïna, especialment per l'afectació d'un sector tan estratègic com l'energètic. "El subministrament està garantit, però hi haurà un impacte sobre l'economia europea", ha advertit el president espanyol, que ha admès que pot comportar un fre a la recuperació econòmica. Però ha defensat les sancions impulsades: "Europa té l'obligació de pagar amb aquest sacrifici el que els ucraïnesos estan pagant amb les seves vides. No respondre tindria un cost més elevat".