La carta de Miquel Iceta s'ha convertit en un comodí pel president espanyol Pedro Sánchez. Amb unes eleccions a Andalusia aquest proper 19 de juny que pronostiquen un fracàs de l'esquerra i especialment del PSOE, on el seu candidat Juan Espadas amb prou feines es coneix gràcies a haver estat alcalde de Sevilla, cal un revulsiu. Des de La Moncloa es constata que els canvis en una majoria de carteres ministerials no ha estat un èxit i els precedents electorals a Castella i Lleó i el que en surti d'aquest proper diumenge, podrien acabar de confirmar reprendre el rumb perdut.

Per tot plegat, l'actual ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, podria tornar a ser la peça que saltaria a una altra casella. En aquest cas per la lluita a les eleccions municipals del 2023 a l'Ajuntament de Barcelona. El diari El Periódico va ser el primer en avançar aquests possibles moviments segons "fonts autoritzades del partit on també podria saltar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, per anar a disputar la candidatura de Las Palmas a Gran Canària".

"Pot ser bon per a qualsevol lloc"

Aquest dilluns, han estat els mateixos polítics qui han dit la seva. Un que coneix prou bé Iceta pel seu passat amb els socialistes catalans és Jordi Martí, l'actual Tinent d'Alcaldia a Barcelona pels comuns: "És un gran polític i pot ser un bon candidat per a qualsevol lloc", en declaracions a RTVE.

Per efectes directes en el seu futur professional, també ha parlat l'actual candidat i membre del govern del consistori, Jaume Collboni. El primer Tinent d'Alcalde ha marcat el seu territori. Aquest matí, en declaracions a RAC1, ha afirmat que es tracta d’especulacions i no creu “que això passi”. En tot cas, assegura que el PSC “és un partit democràtic” i que si qualsevol persona vol presentar la seva candidatura “aniríem a primàries”.

D'altra banda, Collboni també ha recordat que aquesta situació ja es va donar el 2011, quan Jordi Hereu i Montserrat Tura es van enfrontar per encapçalar la candidatura del PSC a Barcelona. També defensa que se sent recolzat pels seus:  “Hi ha un gran consens al partit per la meva candidatura. Vinc de doblar resultats i surto a guanyar”. No és bo avançar un procés preelectoral un any abans de les eleccions, quan arribi la tardor, ja es veurà”. Si tirem d'hemeroteca, el mateix es deien Salvador Illa quan era ministre de Sanitat i Miquel Iceta quan liderava el PSC a Catalunya, i el final va ser tot el contrari.

Unes hores més tard, en una roda de premsa, els socialistes catalans han donat suport a les paraules de Collboni. La portaveu del PSC, Alicia Romero, ha assegurat que: "Avui hi ha un 100% de possibilitats que Jaume Collboni sigui el candidat". Per esborrar cap mena de dubte, Romero ha remarcat que l'elecció de Salvador Illa va ser una decisió del PSC i ha recordat que els va donar bons resultats. "Els candidats dels municipis de Catalunya els decideix el PSC", ha conclòs. 

De fet, les declaracions de Romero s'han constat quan el mateix Miquel Iceta s'ha mostrat "convençut" que no serà el candidat del PSC a les eleccions municipals per Barcelona, com apunten algunes informacions. En declaracions als mitjans, Iceta ha dit que "no hi ha cap ni una possibilitat que això passi". I ha lloat Jaume Collboni, en qui veu "un magnífic candidat que serà un gran alcalde". "Jo sóc molt de la cultura que si funciona, no ho espatllis", ha raonat el president del PSC, que ha assegurat que el partit fa "apostes molt serioses, d'un projecte molt sòlid".