El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha fet gala aquest dimecres de la seva posició com a líder de l'oposició per carregar amb duresa contra el Govern. Malgrat haver reiterat la seva predisposició a allargar la mà a l'executiu català, no ha pogut evitar apujar el to tant contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, amb els quals s'ha mostrat molt crític. Els retrets contra Aragonès s'han centrat en la matèria pressupostària, després que tots dos es reunissin divendres passat i s'anunciés una ronda de contactes per aquesta setmana, de la qual no s'han comunicat més detalls. El mateix Illa ha lamentat que la Generalitat no hagi transmès "cap informació addicional" ni s'hagi fixat cap data per avançar en les negociacions. És per això que el socialista ha acusat tant Aragonès com ERC de donar "cops de volant" en aquesta matèria.

"Veig molts cops de volant, un dia diuen una cosa i un dia diuen una altra", ha afirmat. També ha criticat que el Govern vaig "molt tard" i amb una actitud "passiva". A més, també ha aprofitat per carregar contra el fet que el president hagi apostat per arribar a l'1 de gener sense tenir els comptes aprovats. Enfront l'actitud d'Aragonès, ha reivindicat la seva, marcada per un oferiment que s'ha allargat dos mesos. "Hem continuat oferint el nostre suport i esperarem que se'ns convoqui a la reunió per poder escoltar les propostes del Govern i fer nosaltres esmenes", ha informat, reiterant la predisposició del seu grup.

 

D'altra banda, Illa també ha enfocat els seus retrets cap al conseller d'Interior. I és que, malgrat que Joan Ignasi Elena comparegués la setmana passada al Parlament per aclarir que la destitució del comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Maria Estela, s'havia produït per una desavinença en la feminització del cos, els socialistes ja van evidenciar el seu rebuig a aquesta justificació. El líder del PSC tan sols ha incrementat avui la seva pressió sobre Elena, de qui ja ha demanat la seva dimissió i instat Aragonès a actuar si el conseller no marxa pel seu propi peu. Illa ha reiterat aquesta crítica contra "les ingerències polítiques i la purga dels Mossos", i ha deixat clar el seu posicionament. "En lloc de protegir, crea problemes. El senyor Elena, a casa seva, és on ha d'anar. I, si no, el president ha de prendre decisions".

Malgrat les crítiques, mà estesa

El líder del PSC ha ofert aquestes declaracions durant una visita a unes instal·lacions a Verdú, a Lleida, en el marc d'una ronda de contactes amb agents socials i econòmics d’arreu del territori. Una gira que per als socialistes serveix per reivindicar-se com l'alternativa a Aragonès i copsar "que el país funciona", però que és el Govern el que "no funciona". Ara bé, les seves paraules no s'han limitat a criticar l'executiu, sinó que també han volgut fer gala de la mà estesa que reivindica el PSC. En matèria de sequera i canvi climàtic, Salvador Illa s'ha ofert a la consellera Teresa Jordà per oferir-li el seu "suport i col·laboració" per pal·liar els efectes sobre el món rural.