El president del PSC Barcelona i primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, serà proclamat el proper 5 de novembre com a candidat dels socialistes a l’alcaldia de Barcelona, un cop aquest dilluns a les 19 h s’ha tancat el termini per presentar candidatures sense que s’hagi postulat cap altre rival. De fet, aquest mateix migdia Collboni ha lliurat els preavals per poder ser el candidat del partit a les eleccions municipals, previstes per al 28 de maig del 2023. El primer tinent d’alcaldia ja fet lliurament de 600 preavals, molt per sobre dels 50 previstos en el reglament que regula el procés de primàries, que es va obrir el passat 7 d'octubre.

Un cop exhaurit el termini per a la presentació d’altres candidatures, el procediment de primàries s'atura en aquest punt i es procedirà a la proclamació, prevista per al 5 de novembre. A aquest procés hi podia concórrer qualsevol militant del PSC al corrent de pagament que reunís un mínim de 50 suports. Amb tot, des del primer moment ja es comptava amb la possibilitat que la de Collboni fos l’única candidatura, de manera que es tancaria definitivament la porta a la possibilitat que hi hagués altres candidats, com s’havia especulat darrerament amb noms com el del cap de l’oposició al Parlament de Catalunya, Salvador Illa, o el ministre de Cultura, Miquel Iceta.

Tercera oportunitat per Collboni

Aquesta serà la tercera vegada que Jaume Collboni es presenta com a candidat a les eleccions municipals, després de fer-ho els anys 2015 i 2019. A més, acumula experiència de govern, ja que va ser tinent d’alcaldia durant la primera meitat del passat mandat i durant tot el temps en l’actual. Amb la proclamació de Collboni com a alcaldable el pròxim 5 de novembre, la gran incògnita continuarà sent el nom del candidat de Junts per Catalunya, per bé que la possibilitat que l’exalcalde Xavier Trias sigui el cap de llista continua sobre la taula. En aquest sentit, el portaveu de Junts, Jordi Martí Galbis, ha assegurat aquest dilluns al matí que estan a l’espera que la decisió la doni el mateix Trias “en el moment que ho consideri oportú”, però ha indicat que es produirà “a curt termini”.

Pel que fa a la candidatura de Collboni, l’actual primer tinent d’alcaldia s'enfronta al repte de superar els resultats que va aconseguir el 2015 (9,6% de vots i 4 regidors) i el 2019 (18,4% de vots i 8 regidors). De moment, les enquestes auguren un cert creixement al PSC barceloní, i fins i tot una enquesta recent de Foment del Treball els donava com a guanyadors. Segons aquesta enquesta, donada a conèixer a principis d’octubre, el PSC passaria de 8 regidors a 11/12, per sobre d’ERC, que passaria de 10 a 10/11 i BComú que dels 10 actuals passaria a 9/10. Segons la mateixa enquesta, Junts passaria de 5 a 8/9 i el PP, de 2 a 2/3. La resta de formacions no aconseguirien representació.