El PSC ha recuperat aquest diumenge la seva Festa de la Rosa, la jornada del partit que aplega cada any milers de simpatitzants del socialisme català a Gavà per marcar múscul a l'inici del curs polític. Aquest any, i després de dos marcats per la pandèmia (el 2020 la festa es va haver de suspendre, mentre que el 2021 es va limitar l'assistència a 500 persones), l'acte ha pogut recuperar la normalitat. O, com a mínim, pràcticament la normalitat. I és que el virus encara ha fet de les seves: el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que havia de ser el cap de cartellera, s'ha vist obligat a suspendre la seva presència i el seu discurs després d'haver donat positiu en covid. La seva baixa ha estat recordada per tots els interventors, que li han desitjat força i una ràpida recuperació.

Manifestació de l'1 d'octubre 2022: tots els actes i el que se sap fins ara
 

Malgrat aquest contratemps, la formació ha aconseguit mostrar la força que té a Catalunya. Sota l'ombra de la Pineda de Gavà, i amb l'olor de la barbacoa de fons, han anat desfilant els diferents oradors, entre els quals l'alcaldessa del municipi, Gemma Badia; l'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret; i el candidat a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni. En el lloc de Pedro Sánchez, un substitut força desconegut i decebedor en forma del secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán. A primera fila del públic, figures de renom com l'exprimer secretari del PSC i ministre Miquel Iceta, i l'expresident de la Generalitat José Montilla. I, com a principal protagonista per la baixa del cap del govern espanyol, el líder socialista a Catalunya, Salvador Illa.

"Catalunya no mereix el conflicte crònic i paralitzant al Govern"

Illa ha aprofitat la seva intervenció per oferir un missatge amb poques novetats. Un discurs que, de fet, sembla que hagi volgut fer-se seva la sentència del TSJC del 25% proferint-ne gran part en castellà. Ell mateix ha dit que pretén salvaguardar ambdues llengües alhora. "Defensem el català, però per a nosaltres això no significa atacar el castellà, una llengua estimada i parlada per molts de nosaltres", ha dit. A part d'aquesta idea, també s'ha referit a la política catalana, repetint el missatge dur contra ERC i Junts i les seves desavinences a l'executiu. "Catalunya no mereix el conflicte crònic i paralitzant al Govern, i que aquest s'estengui al Parlament", ha lamentat, reclamant que Laura Borràs sigui substituïda per tenir una presidència amb funcions plenes.

En aquesta mateixa línia, ha volgut impulsar la necessitat d'acabar amb el conflicte entre Catalunya i l'Estat, apostant pel diàleg entre les dues parts. "Els socialistes volem el retrobament amb tota la societat catalana", ha clamat. "Som un catalanisme inclusiu que aposta per l'autogovern i la defensa de les institucions", ha dit, recollint també l'esperit de Josep Tarradellas, en qui s'ha emmirallat per assegurar que "Catalunya és prou gran perquè hi càpiga tothom i massa petita perquè sobri ningú". El missatge més innovador de Salvador Illa ha estat en referència al referèndum de l'1 d'octubre de 2017, que el cap de setmana vinent celebra el seu cinquè aniversari, i que el líder socialista ha definit com "el moment més àlgid de l'enfrontament, la divisió i un cert esquinçament de la societat catalana". "Van ser anys molt durs que no volem repetir perquè no han portat res de bo a Catalunya", ha afirmat, convidant també la gent a deixar enrere la celebració i reflexionar.

D'altra banda, la jornada també s'ha orientat cap a l'àmbit nacional. Salvador Illa ha reivindicat les polítiques d'esquerra dels socialistes, acollint "amb orgull" la resposta del govern espanyol a la crisi econòmica actual i plantant cara a les polítiques fiscals del Partit Popular a Madrid i Andalusia. "No és patriòtic enfrontar territoris ni abaixar impostos a qui més tenen. Aquells que fan ambdues coses freguen la mala fe". I Santos Cerdán s'ha referit al líder popular, Alberto Núñez Feijóo, titllant les seves polítiques de "frau" per a la classe treballadora i mitjana i acusant-lo de "passejar-se amb narcotraficants" per la infame foto amb un capo del contraban en un iot.

Pedro Sánchez perd l'oportunitat de fer electoralisme

La baixa d'última hora de Pedro Sánchez per haver donat positiu en covid, i que ha anunciat aquest mateix matí a les xarxes socials, ha suposat un greuge per al president espanyol, que ha perdut així l'oportunitat de fer de la Festa de la Rosa un acte de precampanya electoral. A poc més de mig any d'unes eleccions municipals i autonòmiques, que serviran de termòmetre de cara a les generals de finals de 2023, el PSOE es troba en un moment de certa debilitat, perseguint el Partit Popular a les enquestes. És per això que el cap de l'executiu espanyol pretenia aconseguir un bany de masses a Gavà i recollir l'afecte de milers de fidels. Una estratègia que, de fet, ja l'ha portat per Sevilla, Toledo i Saragossa durant aquest setembre, en el marc d'una gira per tota Espanya amb una trentena d'actes en quatre mesos. Finalment, però, aquesta oportunitat ha quedat perduda a causa del virus.

Manifestació pel dret a l'habitatge

La jornada també ha estat tacada per una manifestació que ha tingut lloc a l'exterior del recinte de la Pineda. Diverses desenes de persones s'hi han reunit, amb altaveus a la mà i molta energia, per defensar el dret a l'habitatge. Representants del Sindicat de Llogueteres i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca han explicat que la seva convocatòria respon a la Llei d'Habitatge que està intentant impulsar el govern espanyol i que, segons les entitats, respon als interessos de les grans propietats i els fons voltors, i no la ciutadania. Durant l'acte polític de la Festa de la Rosa, els manifestants han mostrat una pancarta amb el lema 'Pel dret a l'habitatge' i han cridat consignes com ara 'Tenim dret; aigua, llum i sostre' i 'No s'entén, gent sense casa i casa sense gent'.

Manifestació pel dret a l'habitatge / Foto: J. M.
Manifestació pel dret a l'habitatge davant de la Festa de la Rosa / Foto: J. M