Salvador Illa se sent menystingut pel tracte que rep de la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Insisteix que vol presentar-se a una investidura, avui ho ha reiterat en una entrevista a TV3. Mentre que, en paral·lel, Borràs li recorda que és un candidat "no viable" ja que té una majoria de vots en contra.

Ara, el líder del PSC també lamenta que la presidenta de la cambra catalana tingui la intenció de fer una ronda de contactes amb els grups en format telefònic: "Tinc dret que m'escolti i no per una trucada de telèfon".

Des del PSC se centren en les formes, més enllà de la qüestió: "Borràs va dir que faria una ronda de consultes per telèfon, no és normal. Posem-nos seriosos. S'està fent el ridícul i jugant amb la societat", sentencia Illa. Però les darreres declaracions de la presidenta l'adverteixen: "El país no està per fer investidures fallides i, per tant, quan es faci serà perquè ha de ser exitosa".

Tot plegat un joc de declaracions encreuades a través dels mitjans que constaten com una presentació del candidat del PSC a president de la Generalitat és una quimera, de facto i numèrica. Però sobre la possibilitat de tornar a anar a votar, Illa ho descarta: "Jo crec que no convenen unes segones eleccions, han dibuixat dues majories al Parlament i una no funciona. Necessitem un govern sòlid, estem vivint moments molt excepcionals".

Més consens troba Illa amb l'actual govern en funcions i el seu rival directe, Pere Aragonès:  "És una persona molt correcta i tinc diàleg però està en una situació molt compromesa, ja van tres vegades que no se'n surt". I sobre el toc de queda, Illa admet que donarà "suport a les decisions que prengui el Govern de la Generalitat" quan acabi l'estat d'alarma el 9 de maig. Cal recordar que la portaveu en funcions, Meritxell Budó, ha assegurat que si les dades de contagi per la Covid-19 i la pressió als hospitals segueix amb la baixada lenta actual, es retirarà la restricció de l'horari.

Comparativa entre Madrid i Catalunya

En la visió d'actualitat més immediata, Illa veu un paral·lelisme entre el Madrid d'Isabel Díaz Ayuso i la Catalunya dels partits majoritaris independentistes: "Hi ha un clima molt tens a Madrid, a mi em sorprèn. Hi ha un moviment d'algunes similituds a Catalunya molt egoista cap a la resta de comunitats autònomes".

I demana un govern fort de totes les esquerres madrilenyes liderades pel seu company del PSOE, Ángel Gabilondo:  "Entenc que qui hauria de liderar el bloc d'esquerres és el PSOE, Gabilondo i ho diuen totes les enquestes, la seva voluntat és liderar-ho".

Fotografia principal: Salvador Illa a Sabadell, dilluns 3 de maig