El cap de llista del PSC a les eleccions catalanes, Salvador Illa, ha demanat "el suport i confiança" dels catalans el 12-M, i ha fet una crida a la ciutadania a fer "un vot valent per avançar, però prudent per fer-ho amb seguretat". "La millor Catalunya està per venir", ha augurat durant un acte al Parc del Fòrum, en què s'han congregat tots els candidats socialistes als comicis per fer-se les tradicionals fotografies conjuntes. El líder del PSC s'ha conjurat per arribar a governar la Generalitat, i ha defensat fer-ho amb un executiu que estigui "per sobre de partits i d'ideologies".

Durant la intervenció Illa ha celebrat comptar amb un equip "sòlid" i ha demanat als seus candidats que tinguin "un sentit de la responsabilitat molt afinat". El socialista ha apel·lat a la "confiança" dels ciutadans i els ha garantit que no serà "un dipòsit a fons perdut". En aquesta línia, s'ha compromès a renovar la seva confiança "dia a dia, mes a mes, any a any". Així, el cap de llista del PSC ha demanat el suport dels catalans "visquin on visquin, vinguin d'on vinguin, pensin el que pensin i sentin el que sentin".

"Molt difícil" governar amb Junts

ha afirmat que veu "molt difícil" un possible govern amb Junts després del 12-M. "Veig francament difícil governar amb Junts en la Generalitat", ha afirmat el líder socialista en una entrevista publicada aquest diumenge a eldiario.es. No obstant això, Illa veu "convenient" arribar a acords concrets al Parlament amb la formació independentista. En aquest sentit, recorda que al llarg d'aquesta legislatura ja hi ha hagut certa sintonia entre els dos partits en algunes matèries "d'interès per a la ciutadania", i també ha obert la porta a pactes puntuals amb ERC, així com els comuns i PP.

En tot cas, malgrat la voluntat d'entesa amb Junts i ERC, el líder del PSC no s'ha estalviat les crítiques cap als partits independentistes, que "han perdut 10 anys" durant els seus governs. "Que ells passin a l'oposició li aniria bé al país", ha opinat. Pel que fa a la política territorial, ha assegurat que no donarà lliçons sobre autogovern o constitucionalisme però tampoc no les rebrà de ningú i ha defensat una "política que toc amb els peus en el sòl i reivindiqui l'autogovern exercint-lo". En aquest sentit, ha tancat novament la porta a celebrar un referèndum d'independència a Catalunya, apostant en canvi per una alternativa molt diferent, que és garantint la millora del país en àmbits com la sequera, l'educació, la salut, l'habitatge i les infraestructures. "Hem de generar prosperitat i prendre'ns seriosament les institucions d'autogovern de Catalunya", ha conclòs.