El líder del PSC i candidat a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ha descartat rotundament aquest dimarts que hi hagi cap referèndum d'autodeterminació a Catalunya, perquè augmentaria les "divisions" de la societat, que ell vol eliminar. "Hem estat molt clars: no hi haurà cap referèndum d'autodeterminació, no estem plantejant res d'això nosaltres, perquè pensem que aprofundeix en les divisions de la societat catalana i espanyola, a les quals justament pretenem posar fi", ha dit Illa en declaracions a EFE a l'ambaixada espanyola a Londres.

Emmarca la candidatura de Puigdemont dins de la "normalitat"

El candidat socialista ha sortit així al pas de les declaracions de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que diumenge va afirmar que el seu partit ja ha començat a parlar amb el PSOE sobre la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació. Per a Illa, el missatge del PSC de cara a les eleccions catalanes del 12 de maig serà "unir i servir", per tal de "posar els serveis públics com la primera prioritat de les institucions d'autogovern de Catalunya". "Tot el que sigui divisiu ens sembla que va pel camí equivocat i, per tant, no ho plantegem ni hi estem d'acord", ha subratllat el candidat, a qui les enquestes donen com a favorit per als comicis. En comptes de ressaltar les diferències, Illa ha advocat per centrar-se a millorar els serveis públics, com la sanitat i l'educació, i a fer front a la sequera o als problemes en les infraestructures.

Respecte a la llei d'amnistia, el socialista ha recordat que ha gaudit d'una majoria àmplia al Congrés dels Diputats i que normalitza a les institucions una situació que ja està normalitzada al carrer. Ha emmarcat també dins de la normalitat democràtica el fet que el president Carles Puigdemont sigui el candidat de Junts per Catalunya a les urnes, ja que "ja ho va fer en dues eleccions anteriors". Alhora, ha defensat que el govern espanyol presenti un recurs davant el Tribunal Constitucional per la decisió de la Mesa del Parlament d'admetre a tràmit una iniciativa legislativa popular (ILP) que advoca per una declaració unilateral d'independència, ja que es tracta d'una mesura “il·legal”.

Visita al Regne Unit

Pel que fa a la seva visita al Regne Unit, que va començar ahir amb reunions amb dirigents del Partit Laborista britànic i una conferència a la London School of Economics (LSE), Illa ha explicat que la seva intenció és "tornar a posar Catalunya a la primera divisió dels temes europeus internacionals, després d'uns anys d'absència". L'exministre de Sanitat ha jutjat que els laboristes estan en molt bona posició per assolir la victòria a les eleccions generals del Regne Unit previstes per a aquest any, però també per reprendre la iniciativa a Escòcia, davant d'un nacionalisme en hores baixes.

"A Escòcia el principi de realitat s'està imposant, en el sentit que en un món tan complex, amb tants canvis com els que estem veient en l'àmbit geopolític, econòmic, tecnològic, climàtic... no es pot anar sol", ha afegit. Illa té previst reunir-se els dies vinents a Edimburg amb el líder dels laboristes a Escòcia, Anas Sarwar, i amb l'exprimer ministre britànic Gordon Brown.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!