Dur correctiu de l'oposició al Govern en el marc del ple monogràfic sobre sequera i canvi climàtic. El Parlament de Catalunya —amb el suport de 81 diputats del PSC, Junts per Catalunya, comuns, Ciutadans i PP— ha "constatat la inacció del Govern en matèria d'acció climàtica" i la seva "manca de planificació, previsió i mala gestió de la situació de sequera actual". En aquest punt, hi han votat en contra els parlamentaris d'Esquerra Republicana, Vox i la diputada no adscrita, Cristina Casol; mentre que la CUP s'ha abstingut. Aquest punt era una proposta de resolució dels socialistes. En una línia similar s'ha avalat un punt de Junts, que reclama un "canvi urgent de rumb en la governança per fer front a la sequera" i més "cooperació i interlocució" de l'executiu amb els grups parlamentaris. Aquesta votació ha comptat amb els vots del PSC, els juntaires i els comuns; la CUP s'ha abstingut i ERC, Vox, Ciutadans i el PP l'han rebutjat.

Al llarg del ple, el Govern ha constatat la seva minoria parlamentària: Esquerra Republicana ha aconseguit aprovar 14 dels 25 punts de les seves propostes de resolució, mentre que el PSC ha aconseguit aprovar totes les seves i Junts també, a excepció d'un punt. De fet, s'ha visualitzat una entesa en la majoria de punts entre socialistes i juntaires, que han aconseguit tirar endavant dues propostes que han transaccionat conjuntament i que forcen l'executiu a impulsar canvis en les restriccions per sequera: una insta a fomentar l'ús d'aigua de mar tractada —que és l'única que es permet únicament en aquests moments— al sector turístic perquè puguin omplir piscines sense excloure'n altres orígens (com ara, l'aigua dessalinitzada) i l'altra, a modificar el Pla Especial de Sequera perquè les instal·lacions esportives hagin de reduir el seu consum total d'aigua en un mínim del 25% durant les tres fases d'emergència i no es vegin obligats a tancar, per exemple, les dutxes —actualment, està previst que tots els centres les hagin de tancar en la fase 3—.

Sobre la proposta per als establiments turístics, el text de socialistes i Junts planteja promoure l'ús d'aigua de mar per omplir piscines i instal·lacions aquàtiques de lleure, però insten que es treballi des de l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Agència Catalana de Turisme amb el sector i empreses especialitzades per "definir les condicions sota les quals es pot fer servir aigua de mar per a ús turístic". En aquest context, reclamen "línies de suport i col·laboració pel tractament i ús d'aigua de mar tractada" i estudiar la "compensació de l'ompliment de piscines amb altres usos assegurant que es complirà la dotació assignada a l'establiment turístic". La transacció ha comptat amb els vots del PSC, juntaires, Ciutadans i PP; l'oposició de la CUP i dels comuns; i l'abstenció d'Esquerra i Vox. Pel que fa a les dutxes dels centres esportius, es demana la reducció del 25% de consum d'aigua i es llisten mesures que vagin en aquesta línia. La iniciativa ha prosperat amb els vots del PSC, Junts, comuns, Ciutadans i PP; el vot en contra de la CUP; i l'abstenció d'ERC i Vox.

De fet, els republicans han impulsat també una proposta que insta el Govern a assegurar un "ús racional i eficient" de l'aigua en activitats econòmiques essencials com la pagesia, i preveu revisar les restriccions previstes en les diferents fases del pla de sequera per "garantir la sostenibilitat de la petita i mitjana pagesia". També s'ha aprovat impulsar una nova convocatòria d'ajuts especials per millorar i modernitzar el regadiu. Un altre punt que ha rebut llum verda sobre les restriccions és de la CUP, que planteja crear una comissió per revisar i modificar el Pla Especial de Sequera per garantir que les restriccions siguin "justes i proporcionades vers ciutadania i sectors econòmics".

Pressió per convocar una nova cimera de partits

Al llarg de les darreres setmanes, tant el PSC com Junts han insistit al Govern en la convocatòria d'una cimera de partits sobre la sequera. Els juntaires ho han plasmat en una de les propostes de resolució, que ha comptat amb l'aval majoritari de la cambra i amb l'abstenció dels republicans. Concretament, es constata la "disposició dels grups parlamentaris a treballar conjuntament i de manera coordinada amb el Govern, els ens locals i els sectors afectats" i "convocar una nova cimera de seguiment" de la llei de mesures aprovada al Parlament el maig passat. Fonts d'Esquerra es mostren partidàries del diàleg, però alerten que "anar a una cimera sense saber ben bé quin és l'objectiu i amb el risc que fracassi no és la millor imatge que es pot donar al país".

D'altra banda, s'han aprovat diversos punts de grups parlamentaris que reclamen accelerar les inversions i obres previstes en la llei de mesures del maig, que incorporen les dessalinitzadores o les obres en la xarxa de municipis per evitar fuites. Al mateix temps, s'ha acordat dotar de 50 milions d'euros un Fons de Sequera (a instàncies del PSC) per ajudar els ajuntaments. Respecte a les propostes de Junts, també han prosperat punts que insten el Govern a convocar taules d'emergència amb cadascun dels sectors afectats per la sequera, amb els ens locals i a impulsar un Pla Nacional de Resiliència Hídrica. Pel que fa a les propostes d'Esquerra, el ple ha acordat instar l'Estat a traspassar la titularitat de totes les centrals hidroelèctriques de la CHE a l'ACA amb 125 vots a favor.

Durant el ple, s'ha parlat de la possibilitat de la interconnexió de xarxes i del transvasament de l'Ebre. Un punt dels comuns insta l'executiu a evitar-ho i descartar-ho, proposta que han aprovat tots els grups, amb les excepcions de Vox, Ciutadans i el PP. D'altra banda, la cambra ha descartat una iniciativa dels juntaires perquè el Govern aporti "tota la informació necessària" sobre el transport d'aigua que provingui de la dessalinitzadora de Sagunt i també ha tombat que s'aturi el projecte del Hard Rock (només ha comptat amb el suport de la CUP i dels comuns).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!