El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha pronosticat que la vacuna del coronavirus podria començar a subministrar-se a la població espanyola a partir del mes de desembre i els primers en rebre-la seran els col·lectius vulnerables.

En una entrevista a La Vanguardia, el ministre assegura que "s'està fent tot el que es pot sense sacrificar seguretat mèdica per anar el més ràpid possible", en referència a la vacuna investigació i assajos de la vacuna.

Illa ha descrit la situació actual de la pandèmia com un "increment de casos que hem de controlar però que ara per ara no amenaça el sistema sanitari". En cap cas considera que l'escenari sigui comparable al del mes de març i assegura que "res fa pensar que haguem de tornar" a aquella situació.

"És obvi que hi ha més casos, però si valorem les dades en el seu conjunt veiem que més de la meitat són asimptomàtics, que la mitjana d'edat és molt més baixa (al voltant dels 40 anys), casos més lleus, que la pressió hospitalària ronda el 5% i que, afortunadament, el nombre de defuncions és molt diferent a el de març o abril", ha puntualitzat.

Tot i això, el ministre ha demanat no baixar la guàrdia davant la situació ja que "si segueixen incrementant-se els casos, acabaran pujant les hospitalitzacions i això no ens ho podem permetre". "Cal no minimitzar les coses: això va de debò", ha alertat, assegurant que "el virus no ha disminuït el seu poder destructor, no s'ha atenuat" i "tampoc se sap si ha mutat". 

El ministre ha insistit en la necessitat de baixar els contagis i ha confiat que, si les mesures acordades es compleixen bé, "ens en sortirem sense haver de prendre mesures addicionals".

Pel que fa a les persones que se salten la quarantena després de donar positiu, el ministre es mostra contundent: "saltar-se la quarantena no només és una actitud molt incívica, sinó susceptible de ser delictiva", de manera que es mostra favorable a que els jutges puguin imposar-les.

Preguntat sobre la seva opinió que l'ANC convoqui manifestacions a la Diada, el ministre opina que "el dret de manifestació és un dret fonamental, però apel·lo a el sentit comú, el seny i el respecte escrupolós a les decisions de les autoritats sanitàries. Estem en una situació delicada".