El ministre de sanitat, Salvador Illa, ha anunciat l'inici del primer assaig autoritzat a l'Estat espanyol d'una vacuna contra la Covid. Es provarà en 190 voluntaris sans a Santander i Madrid.

En roda de premsa al costat de la ministra de Defensa, Margarita Robles, Illa ha informat que l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri, ha autoritzat aquest divendres el primer assaig clínic en humans d'una vacuna contra la Covid-19 a Espanya.

En concret, es tracta de l'Ad26.COV2-S, de la companyia Janssen. Segons ha explicat Illa en roda de premsa, en aquest assaig de fase 2 s'estudiarà com s'ha de calibrar la quantitat de dosi per generar la immunitat, les diferències entre administrar una o dues dosis, així com l'interval de temps que hauria de passar entre una dosi i l'altra.

En total, hi participaran 190 voluntaris sans i s'esperen resultats en els propers mesos. "Anem veient en els propers mesos com evoluciona això. No puc aventurar res, això vol el seu temps. Cal fer-ho al més ràpidament possible però amb seguretat. Estem parlant d'alguns mesos", ha agregat.

Madrid i Santander

Els estudis es realitzaran a l'Hospital La Paz, l'Hospital La Princesa de Madrid i l'Hospital Universitari Marquès de Valdecilla de Santander. "Tots compten amb una amplísima experiència d'investigació clínica en vacunes", ha ressaltat Illa, que ha afegit que la selecció del centre i el reclutament de pacients van a càrrec de la companyia promotora de l'assaig, Janssen.

El ministre ha puntualitzat, en qualsevol cas, que participar en l'estudi d'aquesta vacuna no dona a Espanya cap avantatge en el repartiment a nivell europeu, que es realitzarà de forma conjunta a tota la UE. "Però és un orgull per al nostre país poder-hi participar, genera coneixement i reconeixement a la qualitat de la nostra investigació i al nostre Sistema Nacional de Salut", ha puntualitzat.

Quatre comunitats demanen rastrejadors militars

D'altra banda, les comunitats autònomes de Castella i Lleó, País Valencià, Múrcia i Cantàbria, a més de la Ciutat Autònoma de Melilla, han demanat ja rastrejadors militars al Ministeri de Defensa, ha avançat aquest divendres la titular d'aquest departament, Margarita Robles.

A més, dues comunitats, Galícia i Madrid, han fet arribar a Defensa la seva intenció de demanar aquests efectius. El Govern ha ofert a les comunitats un total de 2.000 militars formats com a rastrejadors.

Defensa ha fet arribar aquest divendres al matí als governs autonòmics una guia d'actuació perquè les comunitats que ho desitgin demanin efectius al 'Ministeri de Sanitat.