La decisió del PSOE de prescindir d'Ábalos es va prendre el dijous, justament l'endemà que esclatés el cas Koldo, que va de presumptes comissions il·legals que s'hauria emportat l'exmà dreta de l'exministre de Transports en el marc de contractes per mascaretes. Segons publica El País, la primera opció era convèncer l'actual diputat del PSOE perquè renunciés personalment al seu escó, malgrat que ni estigui imputat, ni se l'investigui. Els socialistes, tanmateix, li atribueixen una responsabilitat política en haver escollit Koldo com a assessor. El primer missatge públic cap al també exsecretari d'organització socialista va arribar el divendres de la mà de la vicepresidenta del govern espanyol i vicesecretaria general del PSOE, María Jesús Montero. "Jo sé el que faria", va etzibar Montero, a qui Ábalos li va recordar sense mencionar-la que ella té a la seva esquena casos més greus com el cas dels ERO. 

Davant la postura inflexible d'Ábalos, els socialistes van apujar la pressió sobre ell amb el missatge del president del govern espanyol obrint-li la porta de sortida. "El qui ho fa, ho paga, vingui d'on vingui, caigui qui caigui", va assegurar el dissabte. Tanmateix, l'exmà dreta de Sánchez i una de les persones clau en la victòria a Ferraz del cap de l'executiu espanyol l'any 2017 va seguir sense moure's. 

És per això que el mateix dia en el qual Sánchez va augmentar la pressió a Ábalos, es va concretar una reunió improvisada a la seu socialista, en la qual es van prendre fins a tres decisions. La primera, que es convocaria una executiva en la qual s'instaria Ábalos a deixar l'escó; la segona, que Santos Cerdán, negociador de l'amnistia, exnúmero dos d'Ábalos i secretari d'organització, s'encarregaria de gestionar aquesta crisi personalment amb l'extitular de Transports; i la tercera, que el PSOE registraria una comissió d'investigació per analitzar l'escàndol detalladament. 

Pressió de Cerdán sobre Ábalos

El full de ruta dels socialistes, però, no ha aconseguit, de moment que Ábalos cedeixi. Santos Cerdán va intentar primer per telèfon convèncer-lo, i després, en persona. Es van reunir el diumenge al seu pis, on viu de lloguer a Madrid. Concretament, a Rivas Vaciamadrid. Fins aquell moment els socialistes no li havien formalitzat la petició perquè renunciï a l'acta. Allà, Ábalos li va transmetre a Cerdán que ell creu que no ha de deixar l'escó perquè no està implicat en res. 

A més, considera que, si ell deixa l'escó, l'oposició augmentarà la pressió contra altres líders socialistes que tenien pes en la presa de decisions, com Salvador Illa, Francina Armengol o Víctor Torres. Tots ells van contractar l'empresa investigada. De fet, també considera que podria augmentar la pressió contra el mateix Cerdán, que va ser qui va recomanar a Ábalos la figura de Koldo García com a xofer. Cerdán, per la seva banda, li va donar la raó en el fet que no està implicat en res, però que ha de deixar l'acta en tenir responsabilitat política a l'hora de prendre la decisió d'introduir Koldo García i la seva esposa al ministeri. 

Ábalos, decebut amb el PSOE

Santos Cerdán, alhora, li va transmetre que l'executiva faria el pas de demanar-li formalment que deixés l'acta el dilluns. Ábalos sap que, si desobeeix, li implicarà l'expulsió del partit i del grup parlamentari. Malgrat que no ha descartat la possibilitat de dimitir, Ábalos segueix donant llargues, tot i que hi hagués més trucades. Fins i tot, Cerdán va trucar-li abans de la reunió de l'executiva. Tanmateix, Ábalos va ser contundent: "Us esteu equivocant. Això és injust". 

I és que Ábalos va ser un dels artífexs de la moció de censura contra Rajoy l'any 2018, motivada per un cas de corrupció. Per això, l'extitular de Transports està dolgut i decebut amb els seus companys de partit. Per la seva banda, Sánchez va arribar al poder a través d'una moció contra la corrupció, després del cas Gürtel. Per això, el líder socialista vol tallar de soca-rel el cas Koldo i actuar de forma diferent que el PP en els casos de mascaretes, com a l'Ajuntament o Comunitat de Madrid. 

Amb la dimissió d'Ábalos com a president de la comissió d'Interior, els nervis es van accentuar a Ferraz, perquè continuava com a diputat. Els socialistes ja no descarten un pols de l'exsecretari d'organització i que acabi al Grup Mixt, malgrat que encara hi ha temps fins aquest dimarts al migdia. La direcció socialista està desconcertada, mentre que els qui aprecien més a Ábalos no entenen els seus moviments, tenint en compte que té 64 anys i està pròxim a la jubilació. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!