El primer secretari del PSC, Salvador Illa, s'ha pronunciat aquest diumenge sobre el pacte amb ERC, Junts i En Comú Podem per la llengua catalana a les escoles. Illa sosté que, amb aquest acord, "mai hi ha hagut ànim d'esquivar ni d'incomplir una resolució judicial" i defensa que "totes les resolucions judicials s'han de complir, també les que afecten l'ús del català als centres educatius, agradin o no agradin". Per això, el líder de l'oposició considera que el text consensuat a quatre bandes "dona compliment a la sentència judicial perquè reconeix el castellà com a llengua d'aprenentatge".

En aquesta línia, Illa ha insistit a acatar l'aplicació del 25% de castellà, just un dia després que el Govern hagi presentat un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en què demana paralitzar l'ultimàtum que instava l'executiu a garantir el compliment d'aquest percentatge, com a màxim, el 31 de maig. La Generalitat al·legava en aquest recurs que està preparant un nou decret i, alhora, que fer aquests canvis tan substancials en els projectes lingüístics quan queda menys d'un mes per finalitzar el curs 2021-2022 comportaria "greus perjudicis", entre ells, un clar "impacte econòmic". D'altra banda, cal recordar sobre aquesta proposició de llei que Vox, Ciutadans i el Partit Popular van demanar el dijous un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre l'adequació d'aquesta llei que van acordar el PSC, ERC, Junts i En Comú Podem. La votació d'aquesta normativa, que estava prevista per al divendres, es va ajornar a l'espera de l'informe del Consell.

Illa demana "serenitat" a Esquerra i Junts

Salvador Illa també ha aprofitat en les seves declaracions per demanar "un punt de serenitat" a Esquerra i Junts per Catalunya. Ho fa després que, en la Convenció Municipalista de Junts, Jordi Sànchez assenyalés ERC com el principal adversari per als propers comicis del maig de 2023. El secretari general de Junts va carregar contra el fet que els republicans no "respectessin" la victòria del partit en municipis com Figueres i Sant Cugat i va fer una crida a què aquesta situació no es repeteixi. Per la seva banda, Aragonès va respondre a Junts que el rival d'Esquerra no és "cap independentista", sinó aquells que "neguen el dret a l'autodeterminació". Davant d'aquest enfrontament, el primer secretari del PSC creu que el Govern ha de tenir un "punt de serenitat" i que s'ha de centrar a "governar, escoltar, prendre decisions i actuar". "Es requereix un punt de serenitat i calma de cara a les eleccions municipals, queda un any en el qual cal treballar, resoldre problemes i estar al costat de la gent", ha retret Illa.