El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest dissabte que, perquè l'independentisme guanyi, s'ha de tenir "molt clar" quins són els adversaris. "No ens podem despistar", ha assegurat Aragonès en referència a les declaracions del secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, que ha afirmat que ERC és el principal adversari de JxCat en les municipals del 2023. Aragonès, ha participat en la festa republicana del Baix Llobregat i l'Hospitalet acompanyat del president d'ERC, Oriol Junqueras, i la portaveu del partit, Marta Vilalta, li ha recordat a Sànchez que "l'adversari són aquells que ens espien, els qui ens neguen el dret a l'autodeterminació"

Durant la seva intervenció, Aragonès ha parlat sobre l'acord pel català a les aules i ha defensat els grans consensos per protegir "allò que és el ciment que uneix aquesta societat plural i diversa, la llengua catalana". "Defensarem el català a tot arreu, a la societat, al treball, i a l'escola. Que deixin de posar el nas a les aules d'aquest país", ha afegit. Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha defensat el pacte a quatre bandes per a regular l'ús del català a les aules, i ha dit que s'ha fet, encara que "alguns creien que era impossible que ens poséssim d'acord".

ERC principal adversari de JxCat

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha afirmat aquest dissabte en el segon Congrés Municipalista del partit que s'ha celebrat a Reus, que ERC és el principal adversari en les pròximes eleccions municipals previstes per l'any 2023. Durant la seva intervenció, Sànchez ha assegurat que Junts té les "millors credencials del bon govern" per guanyar les alcaldies. Tot i això, el líder de la formació ha sostingut que és "perfectament possible mantenir una lleialtat al govern". També ha demanat que no es facin pactes antinatura i que s'aposti per coalicions independentistes: "No podem tornar a veure municipis on Junts és la primera formació i es queda a l'oposició". Sánchez ha afirmat que el principal rival de Junts és "el nostre soci de govern a la Generalitat de Catalunya", però ha assegurat que es pot mantenir la lleialtat en el govern i "estar absolutament determinats a batallar per cada vot, en cada un dels municipis perquè ERC no ens guanyi cap partida a cap ajuntament, municipi i localitat del nostre país". Sànchez ha assenyalat que la voluntat de Junts és fer coalicions amb les formacions independentistes i teixir "aliances" per evitar que es repeteixin els casos de les eleccions passades, on la formació va guanyar en municipis on no governa per pactes alternatius. 

Maragall cap de llista d'ERC

El líder d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha estat aquest dissabte proclamat candidat dels republicans a l'alcaldia de la capital catalana en les eleccions municipals que se celebraran el 2023. Després que aquest divendres rebés el suport del 90% de la militància i, en el seu primer discurs com a candidat, Maragall ha assegurat que està disposat i anirà "a totes" per guanyar. Maragall repeteix com a candidat dels republicans a l'alcaldia de Barcelona amb l'objectiu de treure's l'espina de les darreres eleccions del 2019, on un pacte a tres bandes entre el PSC i la formació encapçalada aleshores per Manuel Valls va acabar arrabassant-li la vara d'alcalde a mans d'Ada Colau. "Ens disposem a guanyar de forma inqüestionable. Això farem", ha sentenciat. El candidat republicà s'ha mostrat disposat a guanyar les eleccions "amb marge" per tal que no passi com als comicis del 2019, quan un gir inesperat li va rebatre l'alcaldia tot i ser el candidat més votat. En aquest sentit, ha assegurat que no pararà fins a recuperar "l'orgull, la confiança, i l'ambició perduda", i ha afegit que guanyarà les eleccions per acabar amb una ciutat que, considera que està "frustrada i trista".