El líder del PSC i candidat socialista a les eleccions del pròxim 12-M, Salvador Illa, ha afirmat que un nou acord de govern entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) "implicaria la destrucció mútua assegurada per a Catalunya". Per altra banda, també ha apuntat que troba "molt difícil" un Govern format pel PSC i Junts, tot i que diumenge passat va afirmar que estava obert a pactar amb qualsevol formació, tot i posar la línia vermella amb l'extrema dreta.

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

En una entrevista a la COPE, el socialista ha subratllat: "Ja hem vist el que ha donat de si això aquesta última legislatura. Un govern fallit entre Junts i ERC; han cogovernat Catalunya els últims deu anys". "Catalunya ha tingut quatre presidents aquests últims deu anys, Artur Mas, Carles Puigdemont, Quim Torra i Pere Aragonès, i el balanç és molt dolent per a Catalunya en termes d'infraestructures, d'educació, de sanitat, d'energies renovables i en qualsevol paràmetre de política pública que es vulgui considerar", ha sentenciat. 

Dificultats amb Junts per Catalunya

Illa ha repetit en diverses ocasions que la seva formació està disposada a pactar amb tothom, tret de Vox i Aliança Catalana. Ha reclamat aquest compromís a les altres formacions, a més d'afirmar que no li agrada parlar de possibles pactes electorals abans que els ciutadans vagin a les urnes.

Malgrat tot, aquest dilluns, Illa ha considerat que és "molt difícil" que es conformi un govern de Junts i el PSC. Tot i defensar una política d'"acords amplis" i recordar que els socialistes catalans tenen pactes municipals amb Junts, ERC, els Comuns i fins i tot el PP, Illa apunta que els de Carles Puigdemont han mostrat reiteradament el seu rebuig al PSC. Sobre l'autonomia per decidir els pactes postelectorals, Illa ha remarcat que "qui negociarà per constituir un futur govern de Catalunya serà el PSC i els interlocutors que decideixi el PSC".

L'advertència de Puigdemont

En una entrevista a ElNacional.cat, Carles Puigdemont, ha apuntat que: "Si el senyor Illa fa un Collboni, ja sap quines són les conseqüències. És evident, això. No entendria ningú que nosaltres continuéssim donant suport a una persona que no va guanyar les eleccions, el senyor Pedro Sánchez, i que és president gràcies als nostres vots". De la mateixa manera, també afegeix que si es dona aquest cas, no li preocupa com quedaria Junts en el relat de les conseqüències, sinó “què es pot fer amb un partit que no compleix o que no respecta uns mínims; no es podria anar gaire lluny”. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!