81 anys després que el president Lluís Companys fos afusellat pel franquisme al Fossat de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc, el país manté el seu record ben viu, i per reivindicar-lo, com és tradició, els militants de la federació de Barcelona d'Esquerra Republicana s'han aplegat en l'indret on van succeir els fets i han protagonitzat una marxa de torxes. Hi han participat un centenar de persones que també s'han reunit per fer valdre la dedicació del president republicà per aconseguir la llibertat del poble, la seva predisposició per estar al servei del país i carregar contra la repressió que l'estat manté contra l'independentisme. 

 

Un d'aquests parlaments ha estat protagonitzat per l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva, que ha destacat que Companys va actuar sempre amb el convenciment que tot el que estava fent era per les seves generacions i les futures: "Aquesta és la grandesa de les persones que han posat al servei del bé comú el seu benestar personal".

homenage lluis companys / Montse Giralt

L'exconseller Raül Romeva / Montse Giralt

Romeva ha destacat que alguna cosa ha canviat des de llavors perquè ara no hi ha afusellaments, però ha remarcat que malgrat això hi ha més de 3.000 persones represaliades per l'Estat: "Segueixen patint les inclemències d'un Estat que avui no afusella, però que persegueix fins a la sacietat per desincentivar la mobilització de la gent que de manera democràtica i pacífica demana exercir el dret a vot i a l'autodeterminació". 

L'exconseller i ex pres polític ha reclamat restablir la memòria i reconèixer el que va passar, que ha assegurat que ha estat volgudament amagat, silenciat i tergiversat, i ha defensat que Companys volia una república ètica, justa i inclusiva, una república que avui molts segueixen anhelant i perseveren per aconseguir-la: "Els perdedors es queixen, però els guanyadors aprenen i perseveren, i nosaltres hem vingut a guanyar". 

La diputada Jenn Díaz ha fet ús de la seva paraula per recordar el seu esperit i ha carregat també contra el govern espanyol, que ha dit que va condemnar els polítics catalans "amb una sentència injusta": "Va voler atemorir l'independentisme amb una sentència injusta com va ser l'execució de Companys".

Per la seva banda, el president d'ERC Barcelona, Gerard Gómez, ha destacat que Companys  "va entregar la seva vida per Catalunya" i que el seu "compromís, lluita, tenacitat i perseverança" són vigents: "Encara que costi tot el que costi, la flama de la lluita es manté encesa, i per molta presó [que hi hagi], la mobilització sempre segueix i la democràcia sempre guanya". 

homenje lluis companys / montse giralt

Marxa de torxes / Montse Giralt

Aquest ha estat el primer dels actes per homenatjar el president Lluís Companys, però aquest matí estan previstes diverses ofrenes davant el monument del president republicà a Montjuïc: hi participaran el Govern, el Parlament, l'Ajuntament de Barcelona i diversos partits polítics. 

A la imatge destacada, ofrena floral al president Lluís Companys / Montse Giralt