El conseller Giró titlla la decisió del Tribunal de Comptes de no aprovar els avals de l'Institut Català de Finances per cobrir les fiances dels ex alts càrrecs de la Generalitat investigats per l'acció exterior, d'"acte de venjança" per poder "arruïnar la vida dels servidors públics". Anant més enllà, el titular d'Economia ha assegurat que "estem davant d'una decisió política de venjança", considerant que "és un escàndol que això passi en un país democràtic"

Giró creu que el pacte de PP i PSOE pel repartiment de les institucions judicials ha motivat aquesta decisió: "És possible que abans que siguin revocats del seu càrrec, la gent del Tribunal de Comptes vulguin fer un acte de venjança", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio. En aquest sentit, el conseller ha recordat que el Tribunal de Comptes no és un òrgan judicial, sinó polític. Giró creu que "qualsevol persona que escolti la descripció dels fets en pot treure la mateixa conclusió". 

 

Dret legítim 

Tot i no poder saber si el recurs que presentarà la Generalitat entre avui divendres 15 i el proper dilluns prosperarà, el cap d'Economia ha defensat que "tots els servidors públics encausats i els que en un futur ho estaran mereixen que juguem totes les pilotes d'aquest partit, és el que estem fent des d'un principi: defensar el dret legítim dels servidors públics a fer acció exterior".

Per tot plegat, Giró assegura que, amb aquesta decisió, el Tribunal de Comptes està aplicant una repressió subtil, però efectiva, per aconseguir generar "por". "Amb aquest informe busquen arruïnar la vida als servidors, però també enviar un missatge de por"  als servidors públics actuals o del futur que facin una "acció exterior legítima".

Menyspreu a les institucions 

A més, qui va ser l'ideòleg dels avals ha reconegut que no esperaven aquesta situació tan aviat, però "tampoc la descartàvem", ja que "suposa un menyspreu a les institucions catalanes": el Govern, que aprova una llei; el Parlament, que la va aprovar amb només 19 vots en contra, i el Consell de Garanties que va fer un informe favorable per unanimitat. 

Immediatament després que es conegués la conclusió d'aquest òrgan, el conseller Giró ja va denunciar que el seu objectiu és "embargar directament i ràpidament tots els encausats", com indica la resolució, cosa que demostra que aquesta és "una decisió política, de venjança". "Si volgués justícia, no venjança, hauria donat un termini d'unes setmanes per poder reposar l'aval", va afegir.

A la imatge principal, el conseller Jaume Giró / Jordi Bedamar